1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

ETER TORSDAG 10 APRIL

Buller vanligt problem på många arbetsplatser

Ljud eller oljud? Vilka ljud som är störande oljud och vilka ljud vi inte alls blir störda av, är en fråga som är så personlig att den inte går att besvara, enligt ljudkonsulten Anders Bertilsson som var på ön för att prata om ljud och oljud på kontoret:

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Störningstjänst gav positivt resultat

Under ett år har Gotlandshem och kommunens beroendeverksamhet samarbetat för att minska störningar i bostadsområden och tidigt hitta människor som av olika skäl behöver hjälp av samhället.
På försök har Gotlandshem köpt en halvtidstjänst av kommunens beroendeverksamhet och fått en socialarbetare som tar emot och handlägger alla Gotlandshems störningsärenden.
En verksamhet som nu permanentas. Ett direkt resultat är antalet vräkningar som för två år sen var tio stycken till nu noll.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Lärbroungdomar får ny fritidsgård i gamla posten

Fritidsgården i Lärbro har fått ny lokal, efter många turer och protester. Problemen började i höstas när politikerna beslutade att stänga fritidsgården för att det var för dyrt att fixa till den dåliga ventilationen i huset.
Nu har ungdomarna själva och de andra som engagerat sig i framtiden för fritidsgården i Lärbro nått målet.
Kommunen hyr det gamla postkontoret i Lärbro och flyttar fritidsgården dit.
Jessica Wikström är snart 20 år och har gått till fritidsgården sen hon var tolv år. Det är bland annat tack vare hennes engagemang som fritidsfritidsgården blir kvar.

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Kommunen går över till lågenergilampor

En Visbybo föreslår i ett medborgarförslag att alla lampor i kommunala byggnader ska bytas ut till lågenergilampor.
Energirådgivaren Roland Tofftén tycker det är ett bra förslag och säger att det redan pågår succesivt. 

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Varumärket Gotland synat i sömmarna

I Wisby Strand hölls det fjärde och sista mötet om varumärket Gotland. 500 gotlänningar har deltagit i den varumärkesturné som vandrat över ön med målsättningen att lära gotlänningr mer om hur de skall marknadsföra sin ö för fastlänningar och kanske framförallt utlänningar.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista