1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

ETER FREDAG 11 APRIL

Svårare få bygglov nära havsnivån

Västergarn, Gothem, Burgsvik, är några platser på Gotland där det kan komma bli svårare att bygga nytt. Byggnadsnämnden har beslutat att inte tillåta nyproduktion där marknivån är lägre än två meter över havet eftersom havsnivån väntas höjas i framtiden. Undantaget kan vara mindre känsliga byggnader som sjöbodar och bryggor.
Samhällsgeograf Frida Brunner arbetar på statsarkitektkontoret och vet hur byggnadsförbudet påverkar dem som nu väntar på bygglov.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Närfiskat ursprungsmärker fisken

Erik Ahlgren med hemmahamn i Herrvik har redan tidigare gått med i Närfiskat.

För att komma ifrån misstänksamheten mot yrkesfiskarna så lanserar de nu själva en ny ursprungsmärkning för fisk - Närfiskat. Maj-Gun Berndtsson arbetar för Närfiskat.

Fiskare, grossister, handlare och restauranger som går med där får använda märkningen Närfiskat, och den ska garantera att fisken har fångats enligt alla regler.
Redan i januari drog det i gång i Göteborgsområdet och nu har också de gotländska yrkesfiskarna, som Sten Nordin i Sysne, fått veta mer om Närfiskat.

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Sittplatser i Visby ishall kan minska intäkter

Ishockeyklubben VisbyRoma har länge velat att kommunen  ska byggas sittplatser i Visby ishall. Nu finns förslag att kommunen till år 2012 ska ordna 1000 sittplatser i ishallen..
Men det är VisbyRoma inte nöjd med, eftersom ishallen kan ta emot nästan 2000 stående, vilken kan innebära att  VisbyRoma förlorar intäkter på inträden.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Branduppvisning på Östercentrum

Under hela den här veckan har räddningstjänsten haft en informationskampanj som handlar om brandsäkerhet i olika former. Veckan avslutades  med uppvisning på Östercentrum i Visby på fredgeftermiddagen.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".