ETER TISDAG 6 MAJ

Första dygnet av vårdstrejken

Ett dygn efter att 67 anställda inom vården på Gotland togs ut i strejk, märks inte så mycket av verkningarna, utom på kemlab där de som jobbar har mycket att göra.
Strejkvakter stod utanför lasarettsts entré och passerande människor kom fram för att ta ett flygblad...

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Samrådsmöte för bättre vatten

EU har bestämt att det ska finnas regionala Vattenmyndigheter i alla länder. Sveriges är indelat i fem vattendistrikt som har ansvar för allt vatten. Från åar, sjöar och brunnar till kust- och havsvatten. Mot slutet av nästa år ska alla vattendrag vara kartlagda. Då ska det även finnas åtgärdsplaner för att förbättra dåligt vatten de kommande fem åren.  Vattenfrågan diskuterades vid ett samrådsmöte i Visby på tisdagen.

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Överfallslarm kan införas i Visby domkyrka

När en vaktmästare i Visby domkyrka skulle köra ut en man som drack öl i kyrkan, blev mannen aggressiv och skallade vaktmästaren. Tidigare skadades en vaktmästare som hindrade en person som försökte ta sitt liv. Nu kan det bli frågan om att införa överfallslarm för vaktmästarna, säger domprost Mats Hermansson.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Länsstyrelsen om strandskyddsbestämmelserna

Det är egentligen inte tillåtet att bygga nära stränderna runt Gotland. Och att ställa ut bord och bänkar vid strandkanten är heller inte tillåtet, även om det förekommer på en hel del platser.  Men det går att få dispens från strandskyddet och naturreservatet Gotlandskusten, säger Tomas Johansson på länsstyrelsen.

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Ulmus Linaeus har avtäckts i Botan

Nu har Carl von Linné återvänt till Gotland för att permanent stå  i DBW:s botaniska trädgård i Visby.
”Ulmus Linaeus”, som skulpturen av konstnären Kaj Engström döpts till, betyder att den är tillverkad i alm och föreställer Carl von Linné.
Avtäckningen gjordes av Linnéårets samordnare Ulrika Mebus och chefen för Sidas östersjöenhet - Thomas Johansson.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se