ETER MÅNDAG 12 MAJ

Gotländska handlare om cigarettstopp
En Icaaffär i Umeå har bestämt sig för att sluta sälja cigaretter. Ägaren anser att det inte passar att sälja cigaretter i en matbutik eftersom han vill ha en hälsoprofil på sin butik.

En del kunder tycker att det är väldigt bra, andra tycker att det är dåligt och vägrar handla där i framtiden. Eter har ringt runt till några livsmedelshandlare på Gotland.

Reporter lars.eskelind@sr.se


 


Många vill ha hjälp av Fixar-Per-Åke
I början av mars införde kommunen Fixartjänst, en kostnadsfri service till alla över 70 år som behöver hjälp med små praktiska saker i hemmet. Gotlands egne storfixare Per-Åke Olsson är populär, på sina två månader i tjänst har han haft över hundra uppdrag.

Reporter lotta.lannebo@sr.se


 

Landin lämnar några av sina förtroendeuppdrag
Socialdemokratiska politikern Sonia Landin lämnar fem förtroendeuppdrag som ersättare i olika styrelser:

Gotlands Industrihus, Östersjöns författar-och översättarcenturm, turistföreningens samrådsgrupp, ombud till länsteaterns årsmöte och ombud till Borgens stämma.

Reporter lars.eskelind@sr.se


 

Vrak ska skyddas av lagen
I takt med att allt fler sysslar med sportdykning så ökar också problemet med vrakplundring. Idag skyddar kulturminneslagen vrak som är äldre än 100 år, men just nu utreder Riksantikvarieämbetet möjligheterna att via lagen skydda även yngre vrak.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

Bengt-Arne Söderberg redo att hjälpa Burma
Nio dagar efter att en kraftig cyklon drog in över Burma väntar fortfarande över en miljon burmeser på hjälp med att få mat, vatten och tak över huvudet. Många länder vill hjälpa till, men få utländska hjälpsändningar har släppts in i landet av regimen. Här på Gotland sitter Bengt-Arne Söderberg, till vardags insatsledare på flygets räddningstjänst i Visby, och väntar på klartecken att åka till Burma med svenska Räddningsverket.

Reporter anna.jutehammar@sr.se