1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

ETER TORSDAG 15 MAJ

Kritik mot hur kommunen hanterar strejken
I elva dagar har drygt 60 medlemmar i Vårdförbundet på Gotland strejkat för att få högre lön. Nu riktar Vårdförbundet på Gotland kritik mot hur arbetsgivarsidan i den pågånde vårdstrejken - alltså kommunen - har skött sig. Enligt Vårdförbundets ordförande Maria Ahlmark har kommunen bland annat struntat i att söka dispenser för vissa arbetsuppgifter eller planera verksamheten inför lagda varsel.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

Sjöinfokompaniet försvinner 2014
Idag lämnade försvarsmakten sitt sparförslag till regeringen.

Ett av förslagen att Sjöinformationskompaniet i Visby läggs ned. Enligt dagens förslag ska kompaniet i Visby avvecklas år 2014.

Reporter lars.eskelind@sr.se


 

Ladies tappar viktiga spelare
Nu är det klart att flera tongivande spelare lämnar basketlaget Visby Ladies.

Agnes Nordström som varit en av lagets bästa spelare den gångna säsongen lämnar klubben, liksom Joanna Ausmann. När det gäller Olga Kjellson är det inte helt klart, men mycket talar för att även hon försvinner från Ladies.

Reporter lars.eskelind@sr.se


 

Spillingsskatten blir föremål för stor konferens
När Spillingsskatten hittades 1999 uppmärksammades nyheten om värdens största silverskatt från vikingatiden långt utanför Gotlands och Sveriges gränser. Sedan blev det tyst.

Nu vill Fornsalen, länsstyrelsen och högskolan på Gotland ändra på det och sätta skatten på världskartan.

Därför har de samlat arkeologer och andra experter på ön för att planera en stor internationell konferens år 2010 om Spillingsskatten.

Initiativtagare är Majvor Östergren, länsantikvarie på länsstyrelsen.

Reporter jonas.neuman@sr.se


 


Betor blir biogas
Öns betodlare är nu helt inriktade på att börja tillverka biogas.

Efter att EU reformerade sockermarknaden går det inte längre att odla betor på Gotland för sockertillverkning. Som kompensation för reformen har EU satsat 35 miljoner kronor för att betodlarna på Öland och Gotland ska hitta nya sätt att försörja sig på genom jordbruk.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista