ETER MÅNDAG 19 MAJ

Företagen ännu missnöjda med företagsklimatet

De gotländska företagarna tycker fortfarande att det är dåligt företagsklimat i Gotlands kommun. Organisationen Svenskt näringsliv har rankat företagsklimatet och tjänstemännen inom kommunen får lågt betyg, säger Anders Thomsson från Svenskt näringsliv.

Reporter:
tommy.lundberg@sr.se

Sjukvården får lära sig mer om gutamål

Gutamålsgillet  genomförde en kupp under hälso- och sjukvårdsnämndens möte. När det var dags för politikernas förmiddagsfika - eller på gutamål - Klucku tei - travade gillets ordförande Tommy Wahlgren och sekreteraren Bosse Carlgren in med en affisch som ska hjälpa till att minska språkförbistringen mellan patienter och sjukvårdspersonal.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

 

Gotlänningar duktiga på yrkestävlingar

Det blev guld till Anton Svensson i yrkes-SM för unga yrkesförare i helgen. Gotland brukar hålla sig väl framme vid den här typen av yrkestävlingar för unga. Lena Gisslander som är lärare i transportteknik på Christopher Polhemgymnasiet, tror att det beror på elevernas engagemang.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Språket diskriminerar funktionsnedsatta

Personer med funktionsnedsättning kallades tidigare för invalider, krymplingar eller vanföra.
De orden är ju för länge sedan borta från vår vokabulär och Socialstyrelsen har under våren kommit med nya rekommendationer om språkbruket i samband med personer som har funktionsnedsättningar.
Numera är det inte längre rekommenderat att använda ord som till exempel funktionshindrad eller handikappad, berättar Sveriges Radios språkvårdare Eva Göransson.

Reporter:
lisa.classon@sr.se

Romateatern börjar repetera sommarens pjäs

Romateatern har börjat repetera årets pjäs på plats på sin scen i Roma klosterruin. Efter 19 år med Shakespeare på repertoaren så ska de i år spela farsen ”Revisorn” av den ryske författaren Nikolaj Gogol.

Reporter:
jonas.neuman@sr.se