ETER TISDAG 3 JUNI

Sommarvärmen lockar till semesterbokning

De senaste dagarna har det blivit ett riktigt sommarväder. Bönderna tycker att det är alldeles för torrt, men inom turistnäringen är man mest glada över att solskenet kommer tidigt. Jonas Kojan är verksamhetchef för Gotland Promotion som är Sveriges största bokningsplatform för resor tillsammans med Destination Gotland och snart också flyget. För de drygt 80 gotländska turistanläggningar som idag bokas ser år 2008 mycket bra ut och det har redan börjat bra.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Tofta förbereder turistsäsongen

Det varma vädret verkar ha startat vissa verksamheter tidigare i år. Lars Jacobsson driver Tofta camping och tror att den nya poolen lockar fler besökare. Poolen har kommit till för att ge de badande ett alternativ om det skulle vara mycket alger i havsvattnet.

Vid campingen på Tofta har man redan kommit igång ordentligt med säsong, berättar Ulf Nyman som med familjen driver en av Toftas turistanläggningar och redan varit igång över en månad.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Arbetsförmedlingen spår sämre tider

Framtidstron hos de privata företagen på Gotland minskar. Det visar arbetsförmedlingens prognos där ett hundratal arbetsgivare har intervjuats. Prognosen spår att arbetslösheten kommer att stiga med 10 procent.
Men det finns företagare som ser hoppfullt på framtiden.
Lena Påhlsson är vd för Suderbys Herrgård och Tofta Strandpensionat.

Reporter:
ulrika.uusitalo@sr.se

Algblomningen tar fart i Östersjön

Den senaste tiden har det varit ganska varmt vilket för tankarna till årets algblomning.
Catherine Legrand är forskare på högskolan i Kalmar och hon har inriktat sig på växtplankton och kan berätta om hur algprognosen ser ut inför sommaren.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Semesterns historia är ganska kort

Nu börjar årets sommarsemestrar och det är många som är lediga i flera veckor från sina jobb och samtidigt får lön.
Men det är inte så länge sedan som betald semester infördes.
I år är det 70 år sedan det blev lag på att vi i Sverige har rätt till semester.

Reporter:
Martin Eriksson/SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista