ETER ONSDAG 4 JUNI

Politiker oeniga om användningen av Hällarna

Det råder politisk oenighet om området Hällarna i Visby, det obebyggda strövområdet som ligger i södra delen av stan.

Centerpartiet vill att det ska byggas lägenheter och en arenahall mellan Toftavägen och havet, men socialdemokraterna är emot planerna och vill behålla det som strövområde.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Sänkt ersättning för långtidssjuka

Långtidssjuka ska bara kunna vara sjukskrivna i ett år, sen sänks sjukpenning. Det är en av nyheterna i regeringens förslag om ändrade sjukförsäkringsregler, som riksdagen ska besluta om i dag eller senast i morgon. Många har kritiserat de här nya reglerna som bland annat innebär att 70 000 långtidssjuka får sänkt ersättning från den 1 juli. En av kritikerna är Erik Häggren i Klinte, som varit långtidssjuksriven i åtta år.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Tina Nordström gjorde Gotlandsreklam för miljoner

För några år sedan var tv-kocken Tina Nordström på Gotland och spelade in en tv-serie som skulle visas i USA och Kanada.
Nu är det en medieman som räknat ut att Gotland har fått massor av reklam av den där serien.
Totalt är det 269 miljoner människor som sett programmet om Gotland och man har räknat ut att marknadsföringsvärdet är 248 miljoner kr. Annamari Thorell, från Gotlands turistförening är förvånad och nöjd.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Teknikspanare väcker intesset för teknik i skolan

Eleverna på mellanstadiet i Västerhejde skola har haft besök av branschorganisationen Teknikspanarna, som försöker få elever mer intresserade av teknik. Johan Palm visade bland annat vad man kan bygga.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Kommunen inspekterar privat komposthantering

Sen ett halvår tillbaka har boende på södra delen av Gotland fått betala för sophämtning efter vikten på soporna. Många har därför börjat kompostera för att få ner hämtningsavgifterna. Men då måste ju också kommunen se till att komposterna sköts på ett bra sätt.
Vi följde med kommunens inspektörer Folke Petersen och Jeanette Melander när de åkte till Hablingbo för att kontrollera komposterna. Först ut att få sin kompost inspekterad var Barbro Olofsson.

Reporter:
cristina.jardim@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista