ETER MÅNDAG 9 JUNI

Långt under normalvattendjup i Östersjön
På många håll runt om i Östersjön har vattenståndet varit rekordlågt den senaste tiden. Just nu är det 26 cm under normalvattendjup, något som förstås påverkar båtarna i våra hamnar. På SMHI:s vattenmätstation i visby hamn läser hamnfogden Helen Dahlstedt av den gammeldags pegeln med ett rullande måttband.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


 

Kulturkrockar som specialitet
Hur gör man för att inte komma i konflikt när man träffar folk med andra värderingar? Kenneth Cushner är en av världens främsta forskare inom kulturkrockar, han jobbar vid ett universitet i Ohio i USA, men nu är han på Gotland som en del i ett projekt som rör samarbetet mellan Östersjöländerna.

Reporter cristina.jardim@sr.se


 

Tjänstemän vill lägga ner kök vid äldreboenden
Flera kök vid äldreboenden kan komma att läggas ner, står det i en rapport från hälso- och sjukvårdsförvaltningen som handlar om måltidsorganisationen.

 
Reporter mika.koskelainen@sr.se


 

Sista skolavslutningen i Eksta
På onsdag är det skolavslutning för många gotländska elever. I flera gotländska skolor, till exempel Hörsne, När och Rone blir det här den allra sista skolavslutningen eftersom skolorna läggs ner till hösten. Eter besökte en av de skolor som stängs - Eksta skola med 47 elever. Där pågick förberedelserna inför avslutningdagen.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

Tre år utan skola i Hejde
Eter har besökt Hejde och Väte där skolan lades ner för tre år sen. Familjen Beijer har fyra barn som alla fick byta skola. Först ska vi till lantbrukaren Thomas Björkqvist i Gräne i Väte som 2005 var ordförande i föräldraföreningen och en av dem som engagerat sig i socknarnas utveckling.

Reporter anna.jutehammar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista