ETER TISDAG 10 JUNI

Bevattningsförbud börjar i helgen
Från och med lördag är det bevattningsförbud på delar av Gotland. Förbudet gäller Åminne, Fårö, i Slite, Ronehamn, Katthammarsvik, Nisseviken, När och Tofta-Västergarnområdet.

Det här berör kommunala vattenabonnenter som vill vattna gräsmattorna eller fylla poolen, säger Jonas Aaw som är driftsingenjör vid vattenverket i Visby.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

Rostsvamp skadar gotländskt rågvete
Nu varnar växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet för en ny svampsjukdom, gulrost, som med epidemisk fart och vind kan smitta rågvete över hela Gotland.

Risken finns också att ekologiska odlare drabbas värre eftersom de inte får spruta mot svampsjukdomen.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


 

Riksdagen debatterade bensinmackar på landsbygden
På Gotland har många mackar, till exempel Statoilmackerna i Stånga och Klintehamn tvingats slå igen. I dag debatterades mackdöden på landsbygden i riksdagen. 

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

Gott om piggvar och flundra vid Sandön
Plattfiskar, särskilt piggvar och flundror, verkar trivas runt Gotska Sandön. Och det är kanske inte så konstigt eftersom det sedan är par år tillbaka råder fiskeförbud i området. Fiskeriverket har just provfiskat runt Gotska Sandön för att kolla hur mycket fisk det finns, berättar Ann-Britt Florin som är forskare på kustlaboratoriet i Öregrund.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

Fler antibiotikarecept skrivs ut
Användningen av antibiotika på Gotland ökar igen trots varningar om risk för att bakterierna ska bli motståndskraftiga. Antalet utskrivna recept av antibiotika ökade på Gotland till drygt 400 recept per 1 000 invånare, visar en rapport från Smittskyddsinstitutet. Tidigare har man sett en gradvis minskning, men den trenden är bruten.

Reporter mika.koskelainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista