ETER MÅNDAG 23 JUNI

Olja på Tofta strand
I helgen upptäcktes olja på Tofta Badstrand. Den klumpformade oljan finns ända från Gnisvärd till södra Tofta och kommunens miljö- och hälsoskyddskontor säger att det är olämpligt att besöka stranden, men det avskräckte ändå inte alla ifrån att bada idag.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


 

Högskolan välkomnar avgift för utländska studenter
Regeringen vill införa avgifter för utomeuropeiska studenter, medan det fortfarande ska vara gratis för alla andra. Högskolan på Gotland välkomnar det här förslaget. Men Sebastian Svensson på högskolans studentkår Rindi är kritisk.

Reporter lisa.classon@sr.se


 

Tiljans Talanger drar igång
Ingen sommar på Gotland utan musiktävlingen Tiljans talanger. Ikväll är det dags igen. Första semifinalen hålls i Slite. Av 70 inskickade bidrag kommer så småningom en vinnare att koras i finalen i Visby. Under hela dagen har semifinalrepetitionerna pågått på Sliteteatern.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

Liten pott ska räcka till både våtmarker och dammar
På länsstyrelsens bord ligger nu en färsk undersökning, färdig att gå på remiss med förslag på bildande av 191 nya våtmarker på Gotland.

Samtidigt vill allt fler lantbrukare ha stödpengar till bevattningsdammar. På länsstyrelsen tvingas man idag säga nej till bidrag för bevattningsdammar och prioritera våtmarker. Är det då ett krig mellan miljöskydd och lantbruk som nu seglar upp?

Reporter lasse.ahnell@sr.se


 

Kritik mot utvecklingsprojekt för miljoner
I den liberala tidskriften NEO:s kommande nummer kritiseras Gotlands kommun och dess utvecklingsprojekt hårt. Peter Wennblad är reporter som via offentliga dokument granskat projekten inom den tänkta forskningsparken Gotland Interactive Park. Han pekar på att det är anmärkningsvärt att 66 miljoner kronor inte lett till några långvariga jobb.

Reporter annika.ostman@sr.se