ETER ONSDAG 30 JULI

Sida-huset vid Donners plats står tomt

Det gamla posthuset vid Donners plats i Visby innerstad står tomt och oanvänt. Den förr hyresgästen, Sidas östersjöenhet, har flyttat till Visborgsområdet men har fortfarande kontrakt med Gotlands kommun fram till 2010 och måste därför betala dubbla hyror. Nu vill Sida förhandla med kommunen, som dock inte har någon annan hyresgäst på gång.

Reporter:
lisa.classon@sr.se

Blågröna alger kan bli framtida energikälla

Samtidigt som de blågröna giftalgerna ligger i en tjock stinkande sörja utanför Gotland odlar forskare fram just blågröna alger. Giftalger kan nämligen bli framtidens energikälla.
Ann Magnusson är docent i biokemi vid Uppsala Universitet och forskar på hur vätgas kan utvinnas ur de blågröna algerna.

Reporter:
rosa.fernandez@sr.se

Kulturbrottet i Hide står öde

Varje sommar de senaste åren har vi vant oss vid att det brukar vara kulturaktiviteter vid gamla stenbrottet vid Hide i Hellvi. Men i år är det ingen verksamhet där.
En av medlemmarna i Hidegruppen är Örjan Klintberg och han säger så här om orsaken.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

.

Många besökare till Bergmans grav på Fårö

Idag är det exakt ett år sedan som Ingmar Bergman gick bort och hela världen sörjde. De första veckorna efter hans död var det rusning till kyrkogården på Fårö.
Nu har ett år gått och fortfarande är det en strid ström av besökare som besöker kyrkogården, där den store regissören ligger begravd. 

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Eldkvarn spelar på Warfsholm

Eldkvarn är tillbaka på Gotland ännu en gång för att spela på Warfsholm. De kom till Gotland med båten och Helen Birch träffade dem för att prata om deras musik och varför de år efter år återvänder till Gotland.

Reporter:
helen.birch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista