1 av 4
Thorgrim Christiansson, fiskare i Herrvik. Foto: Karin Brindt/SR Gotland.
2 av 4
Henrik Svensson, delägare Sweprod. Foto: Helen Birch/SR Gotland
3 av 4
Visby flygplats. Foto: SR Gotland
4 av 4
Ulf Ekström i Lojsta med sina suggor. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland

ETER MÅNDAG 25 AUGUSTI

Teknikföretag tar över Nimbus lokaler

Medan allt fler industrier lägger ner sin verksamhet på ön så satsar teknikföretaget Sweprod framåt. Företaget sysslar främst med slutmontering av antenner till mobilmaster och  den produktionen växer. Nu har Sweprod köpt Nimbus lokaler på Terra Nova i Visby för att kunna utöka sin produktion, berättar Henrik Svensson som är en av delägarna i Sweprod.

Reporter:
helen.birch@sr.se

Visby flygplats byter namn

Till hösten ska Visby flygplats byta namn. Det finns flera förslag, men flygplatschefen Gunilla Dufour säger att det lutar åt att den ska få det mer internationtellt klingande ”Gotland Airport”.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Ung gotlandsfiskare satsar på ny båt

Trots att yrkesfiskarna blir allt färre och allt äldre, så finns det unga gotlänningar som satsar. Men det är inte helt lätt idag, med regler som ändras.  Thorgrim Christiansson förlorade sin fiskebåt i januari utanför den skånska kusten. 
Men idag har han en annan båt som ligger vid kaj i Herrvik.  Båten Kristina är byggd i ek på Orust på 60-talet och är en stadig bit.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Intresset för naturgödsel ökar inom lantbruket.

Tidigare har bönder som har många djur och lite odlingsmark ibland haft svårt att bli av med gödseln från djuren och tvingats skänka bort den till odlare.
Men med stigande priser på konstgödsel så blir odlarna mer och mer intresserade av stallgödsel från kor och svin enligt lantbrukare Ulf Ekström i Lojsta:

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista