ETER FREDAG 19 SEPTEMBER

EU-beslut kan drabba gotländska ängen

Det blev inget undantag för de gotländska ängena så många markägare kanske måste hugga ner träd före årsskiftet för att få EU-stöd till djurbete i änget.
Beskedet är att inget undantag får göras för tallbonsar, klappade träd och liknande icke produktiva träd utan max 50 träd får finnas per hektar i änget.
EU:s revisorer ifrågasätter också Sveriges definitioner av de olika markerna. Så nu arbetar Jordbruksverket om markkartorna för att passa in i Eus tolkningar. Allt skall vara klart till årsskiftet annars kan EU stödet för nästa år helt upphöra. 

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se


Rektorer revolterar mot ordningsomdömen

Nu säger öns rektorer ifrån och vill inte att skolan ska ge barnen skriftliga omdömen i ordning och uppförande.
Regering och riksdag har ändrat lagen så att det går att ge skriftliga omdömen till barn från och med första klass.
Politikerna på Gotland beslutade för ungefär ett år sen att skolan också ska ge skriftliga omdömen i ordning och uppförande.
Men det spelar ingen roll vad politikerna har beslutat - det är rektorn på varje skola som själv bestämmer om eleverna ska få betyg i ordning och uppförande påpekar Päivi Oliv, rektor för Högbyskolan i Hemse:

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Claudien från Burundi vill träffa sina bröder

För ett och ett halvt år sedan kom han som flykting till Gotland, men först för en månad sedan kunde hans fru och barn komma efter och återförenas med honom i Visby. 
Claudien har arbetat för mänskliga rättigheter i Burundi, och för det har han och hans familj riskerat livet:

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Veckan som var - nyhetssammanfattningen

Nyheterna handlade denna vecka mycket om jobben - både vid Nimbus båtfabrik i Visby och inom stenindustrin på norra Gotland, när kommunstyrelsen skulle yttra sig över Nordkalks ansökan om stenbrytning vid Ducker i Bunge.

Redaktör:
henrik.wallenius@sr.se