1 av 4
2 av 4
Nathalie Dozzi och Ludvig Sällsted studerar sälbenet. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
3 av 4
Miljödomstolen besökte Bunge. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
4 av 4
Låntagaren Doris Pöppel med bok av Le Clézio. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

ETER TORSDAG 9 OKTOBER

Miljödomstolen besökte Bunge

 

Miljödomstolen och ett följe av alla intresserade gotlänningar gav sig ut i de stora skogarna i Bunge för att titta den plats där Nordkalk vill starta ett nytt stenbrott. Expeditionen började vid det nuvarande brottet vid Klinthagen i Lärbro.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Nu börjar bygget av nya Sudergården i Burgsvik

På torsdagseftermiddagen togs det första spadtaget till äldreboendet Nya Sudergården i Burgsvik. Och i samband med presentationen av nybygget passade Socialförvaltningen på att bjuda in till en diskussion om framtidens äldreomsorg. Tjänstemän och politiker vill samla åsikter inför beslutet om ett äldrepolitiskt handlingsprogram.  Kommunalrådet Gustaf Hoffstedt var en av de som höll i spaden.

Reporter:
katarina.hedstrom@sr.se

Tusenåriga sälben framgrävda i Boge

En SÄL som idag inte finns i Östersjön har dykt upp, bland de ben som grävts fram vid en arkeologisk undersökning i Boge.

Det handlar om GRÖNLANDSSÄLEN, som tycks ha funnits i vattnet utanför Othem, så sent som på vikingatiden, berättar lektorn i osteologi, Sabine Sten.

Reporter:
katarina.hedstrom@sr.se

Nobelpristagare hyllades i Hemse-biblioteket

Årets Nobelpris i litteratur går till fransosen Jean-Marie Gustave Le Clézio. Han får priset med motiveringen ”uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Det är en liten högtidsstund för många bokälskare - och vår reporter Katarina Hedström inväntade klockslaget på biblioteket i Hemse.

Reporter:
katarina.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista