1 av 6
2 av 6
Miljöprotest i Almedalen i Visby. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
3 av 6
Britta Calamnius och Hans-Erik "Kea" Svensson.Foto: Karin Brindt/SR Gotland
4 av 6
Advokat Staffan Michelsson företräder en av markägarna i Bunge. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
5 av 6
Orientexpressen och Gotlandsmusiken repeterar. Foto: Eva Sjöstrand/SR Gotland
6 av 6
Niklas Sjöblom, vd för bolaget NT Management. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

ETER FREDAG 10 OKTOBER

Christer Winberg kliver av från Nimbus

Nimbus platschef på Gotland, Christer Winberg. lämnar företaget. Enligt uppgift efter en schism med företagsledningen. Själv vill han dock inte kommentera orsaken till sin avgång.
Det är ju redan känt att samtliga anställda i Visbyfabriken varslats och att fabriken ska läggas ner till sommaren. Men många har ändå hoppats på någon fortsättning av båttillverkningen i ny regi i lokalerna.
Stämningen bland de anställda på Nimbus fabrik är tryckt efter besked att Christer Winberg, platschef på Nimbus nu slutar så omedelbart. Han har ett starkt stöd bland de anställda enligt fackliga företrädaren Stefan Sandberg.

Industrifacket Metalls Mikael Nilsson kräver nu ett tydligt ledarskap från Nimbus. Efter Christer Winbergs avgång saknas en motpart i förhandlingarna om uppsägningarna av de anställda.

Reporter:
tommy.lundberg@sr.se

Slutpläderingar i miljömål om stenbrytningen

Det var dags för slutpläderingar i Miljödomstolen om Nordkalks ansökan om att få bryta sten vid Ducker i Bunge. En investering som bidrar till en livskraftig industri och många jobb på norra Gotland - eller skövling och plundring, och utarmning av en hel bygd?
Det är de motbilder som målades upp i under slutförhandlingarna i Miljödomstolen.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Kärva tider för kongresshallen Wisby Strand

Bolaget som driver kongresshallen Wisby Strand gjorde en förlust på 3,6 miljoner kronor under första verksamhetsårets 2007. Niklas Sjöblom är vd för bolaget NT Management, som driver kongresshallen.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Orientexpressen + Gotlandsmusiken = Sant

Det blir annorlunda tongångar och rytmer när Gotlandsmusiken möter Orientexpressen som spelar musik från Balkanländerna och Orienten. Det blir konsert i kongresshallen Wisby Strand på lördag, den första i säsongens serie abbonemangskonserter med Gotlandsmusiken.

Veckan som var - nyhetssammanfattningen

Veckans nyhetssammanfattning handlar också till stor del om milöjdomstolens prövning av Nordkalks ansökan om stenbrytning i Bunge.

Redaktör:
henrik.wallenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista