1 av 6
2 av 6
Willy Malmqvist blev sjuk efter ett fästingbett men fick ingen vård i Sverige. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
3 av 6
Visbysouvenir. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland.
4 av 6
Etnologen Carina Johansson. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland.
5 av 6
Sven Montelius, infektionsläkare. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
6 av 6
Anders Ardin, miljöchef GGN. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.

ETER ONSDAG 15 OKTOBER

Tvingades resa till Tyskland för behandling
För fem sedan blev Willy Malmqvist sjuk för över fem år sedan och har sedan dess uppsökt sjukvården mer än 30 gånger utan att bli botad eller ens få en klok diagnos.

I dag sitter han i huset i Åminne efter att själv ha rest och bekostat behandling i Tyskland för fästingburen tyfus. Han säger att sjukvården på Gotland har inte ens trott att han var sjuk.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


 

Infektionsläkare förklarar varför Willy inte fick vård
De två vanligaste fästingsjukdomarna här på Gotland är TBE och Borelia. Det finns ytterligare några, men fästingburen Tyfus som Willy Malmqvist tror att han har är mycket ovanlig. Det säger Sven Montelius som är överläkare på Lasarettets infektionsklinik. Sven Montelius har bara sett fästingburen Tyfus när han arbetade i Sydafrika.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


 

En SVT-journalist ska bevaka hela Gotland
Något sämre bevakning av Gotland i rikstäckande tv, det blir enligt ledningen för Östnytt konsekvensen när nyhetsprogrammet drar ner på bemanningen på Gotland.

En av Sveriges televisions två tjänster på ön försvinner när företaget bantar sin organisation i hela landet. För Gotlands del innebär det att det bara blir en journalist.

Reporter gunnel.wallin@sr.se


 

Gotland Grand National miljöcertifierad
Endurotävlingen Gotland Grand National har blivit miljöcertifierad.

Det var ett krav från Riksidrottsförbundet för att endurotävlingen GGN skulle få köras som vanligt under allhelgonahelgen på Tofta skjutfält.

Reporter jonas.neuman@sr.se


 

Visby - partystad eller kulturarvsstad?
Är Visby en partystad eller en historisk kulturarvsstad? Både och, konstaterar etnologen Carina Johansson vid Högskolan på Gotland i en pågående avhandling där hon forskar om hur olika bilder av en plats påverkar vår uppfattning om den.

Reporter anna.jutehammar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista