1 av 6
Fotograf: Per Erik Berglund/Znapshot
2 av 6
Kjell-Arne Jakobsson i Katthammarsviks rökeri. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
3 av 6
Lärare på inspirationsdag i Wisby Strand. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
4 av 6
Cementa i Slite. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.
5 av 6
Marulk i fiskdisk. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
6 av 6
Marulk i fiskdisk. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

ETER MÅNDAG 20 OKTOBER

Rödlistade fiskar säljs i fiskdiskar på Gotland

Sveriges Radio har undersökt 155 butiker runt om i landet och letat efter fiskar som är klassade som hotade enligt Världsnaturfonden, eller där fisket eller odlingen förknippas med stora miljöproblem.
Vi har hittat t ex marulk och rödtunga på ICA Maxi, ål i fiskaffären i Hemse och i Coops fiskdisk i Visby låg såväl torsk som hotad hälleflundra och rödspätta.

Fiskar som anses utrotningshotade - alltså rödlistade - säljs, i flera fiskdiskar på Gotland. Rekommendationen att inte sälja rödlistad fisk efterlevs alltså inte.

Edvin Boman har hand om fiskdisken på Ica Maxi i Visby och han säger att det är kundernas efterfrågan som är avgörande för vilka fiskar de säljer.

Reporter:
katarina.hedstrom@sr.se

Fiskrökare i Katthammarsvik kritisk till rödlistning

Fiskrökaren Kjell-Arne Jakobsson, Katthammarsvik, tycker inte att man ska lyssna på Världsnaturfonden och deras lista på rödlistad fisk. Enligt honom finns det rekordmycket lax i Östersjön.

Reporter:
katarina.hedstrom@sr.se

Lärare inspireras om framtidens skola 

Eleverna har höstlov den här veckan - men på lärarna är det full fart. Under två dagar ska all personal inom barn- och utbildningsförvaltningen få inspiration till att skapa den framtida skolan på Gotland. 
Kongresshallen i Visby fylldes till sista stol för att lyssna på pedagogen Torbjörn Hortlund om hur den gotländska skolan ska bli bättre. Och Gunilla Carlson på BUF:s utvecklingsavdelning som förberett de här dagarna var nöjd.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Upprepade bränder tvingar Cementa att bygga om

Cementa i Slite har haft flera bränder vid transportbanden i fabriken. Gunnar Ahlkvist biträdande fabrikschef på Cementa säger att på sikt kan fabriken behöva byggas om för att förhindra bränderna. 

Reporter:
jimmy.englund@sr.se

Gotländsk kock tävlar i matlagnings-OS

OS i matlagning pågår i Tyskland. 52 nationer ställer upp och Sverige har guldmedaljer att försvara. Fredrik Malmstedt från krogen 50 kvadrat i Visby är med i kocklandslaget och har tränat i flera år för det här evenemanget.

Reporter:
tommy.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista