1 av 6
2 av 6
Kriminalinspektör Monika Lindblad. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
3 av 6
Aktion i köket. Foto: Per Erik Berglund/Znapshot
4 av 6
Varmrätt. Foto: Per Erik Berglund/Znapshot
5 av 6
Miljödebattören Stefan Edman. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland
6 av 6
Åklagare Peter Claeson. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

ETER TORSDAG 23 OKTOBER

Knivstick var olyckshändelse enligt åklagaren

Det var inget knivöverfall på Gråbo i tisdags morse, utan en olyckshändelse. Det säger åklagare Peter Claeson efter att ett 50-tal förhör hållits med det stora antalet ungdomar som var inblandade i händelsen.
En av ungdomarna lattjade med en kniv och när de försökta ta den ifrån honom, skadades 18-åringen, enligt åklagaren som uppger att några av ungdomarna var kraftigt berusade vid tillfället.

Reporter:
ulrika.uusitalo@sr.se

Stefan Edman kritisk till utsläpp från Cementa

Gotland och Sverige kan göra mycket för att minska den globala uppvärmningen och minska koldioxidutsläppen. Det säger biologen och miljödebattören Stefan Edman som föreläste på Högskolan. Han har skrivit ett 30-tal böcker om bland annat klimatet och maten och var tidigare miljörådgivare åt Göran Perssons regering. 
Hittills är han ganska nöjd med Gotlands kommuns energistrategi och de energisatsningar som gjorts, men tycker att Cementa borde kunna göra mer för att få ner sina koldioxidutsläpp.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Mer utbildning om kvinnovåld behövs

Grovt våld mot kvinnor uppmärksammas allt mer. Men det är långt ifrån alla män som anmäls,  som döms för grov kvinnofridskränkning.
I stället blir brottsrubriceringen ofta misshandel eller ofredande. Eva Ernstsson är en av de jurister på Gotland som arbetar med kvinnovåld och hon anser att det behövs mer utbildning för alla som arbetar med den här typen av fall:

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Allt fler vågar polisanmäla övergrepp mot kvinnor

Allt fler fall av våld mot kvinnor anmäls till polisen. Hittills i år handlar det om ett 30-tal anmälningar. En av dem som arbetar med utredningar kring kvinnovåld på Gotland är kriminalinspektör Monika Lindblad, och hon tror en bidragande orsak kan vara att varje gång det skrivs om kvinnovåld i tidningarna eller talas om det på radio eller tv, är det fler som tar mod till sig och anmäler.

Reporter:
karin.brindt@sr.se


Svenskt brons i matlagnings-OS

Sveriges landslag, som har tävlat i matlagningens olympiska spel i Tyska Erfurt, hamnade på en total 3:e plats.
I det svenska kock-landslaget tävlade bland andra Fredrik Malmstedt, som normalt sett är kock på Visbykrogen 50 Kvadrat.

Reporter:
jimmy.englund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista