1 av 5
Polisavspärrning i Gråbo. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland
2 av 5
Gotlandståget på järnvägsbro. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
3 av 5
Gotlandstågets planerade bansträckning.
4 av 5
Bror Lindahl (fp). Foto: Gotlands kommun
5 av 5
Britt-Marie Andersson Kommunal. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

ETER FREDAG 24 OKTOBER

Folkpartist röstade mot vårdnadsbidraget

Det blev överraskande nej till införandet av vårdnadsbidrag till småbarnsföräldrar på Gotland, när kommunstyrelsen röstade om förslaget. Folkpartiets Bror Lindahl gick emot den borgerliga Alliansen och förslaget röstades ner i kommunstyrelsen. Bror Lindahl vill inte agera ”röstboskap” och tycker att det ekonomiska läget i kommunen gör att det inte är lämpligt att införa vårdnadsbidraget. 

Reporter:
katarina.hedstrom@sr.se

Men folkpartiets Mats-Ola Rödén, som ersattes av Bror Lindahl vid kommunstyrelsesammanträdet, skulle ha röstat ja till förslaget och tror att det inträffade kan påverka samarbetet i den borgerliga Alliansen.

Reporter:
jimmy.englund@sr.se


 

Kommunal arbetar mot kvinnomisshandel

Allt fler misshandelsfall anmäls på Gotland, men fortfarande finns det mycket våld och kränkningar som aldrig blir kända.
Och det här är något som också de fackliga organisationerna nu börjar engagerar sig i.
Britt-Marie Andersson på Kommunalarbetareförbundet har varit med arbetet med ”Mäns våld mot kvinnor”.

Reporter ulrika.uusitalo@sr.se

Gotlandståget vill bygga järnvägen  mot Roma

Det mesta tyder på att ”Föreningen Gotlandståget” kommer få lägga spår ända fram till Roma om ett antal år. Kommunstyrelsen har sagt ja till ett stöd på 490 000 kronor till en tågplan, vilket krävs för att genomföra återuppbyggnaden av den gamla järnvägen fram till Roma.  Nu återstår egentligen bara ett beslut hos länstyrelsen, innan allt är formellt klart.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se


 

Veckan som var - nyhetsveckan i sammandrag

Nio ungdomar anhölls efter knivbråk på Gråbo och varsel om uppsägningar vid Trelleborg Sigma i Hemse och Havdhem, är en del av innehållet i nyhetssammanfattningen.

Redaktör:
henrik.wallenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista