1 av 4
Östercentrum i Visby. Foto: Helen Birch/SR Gotland
2 av 4
Björkanderska magasinet i Visby. Foto: SR Gotland.
3 av 4
Två av Destination Gotlands färjor. Foto: Roland Hejdström.
4 av 4
Håll Sverige rent hämtar miljöfarligt avfall vid Dede i Follingbo. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.

ETER MÅNDAG 27 OKTOBER

Dyra biljetter blir dyrare, billiga billigare
De nya priserna och den nya turlistan för Gotlandsfärjorna presenterades i dag. Det blir över fem procent dyrare att åka med Gotlandsfärjorna. Men bokar du tidigt, inte åker i helgerna och bokar på internet så kan det bli billigare.

Reporter tommy.lundberg@sr.se 

Ridsporten protesterar mot nya turlistan
Gotlands ridsportförbund kritiserar Destination Gotlands nya turlista där lilla snabbfärjan sätts in på söndagkvällar från Oskarshamn. Det gör att ekipage som tävlat i södra Sverige inte kan åka den färjan hem, eftersom den inte tar med hästar.

Reporter jimmy.englund@sr.se


 

Kritik mot kommuninvestering i Wisby strövet
Kommunfullmäktige har beslutat att köpa aktier i innerstadsbolaget Wisby strövet. Det är ett väldigt ovanligt beslut, för någon liknande satsning på andra köpmannaföreningar har inte gjorts på Gotland.

Ett par politiker var kritiska till kommunens engagemang i Strövet, men röstade ändå inte emot. Socialdemokraten Bo Björkman tror att det kan bli en knivig sits om politiker hamnar på två stolar.

Reporter katarina.hedstrom@sr.se


 

Kampanj hämtar miljöfarligt avfall på öns gårdar
Nu ska lantbrukare enkelt kunna bli av med sitt miljöfarliga avfall. I en kampanj samlar Håll Sverige rent och Länsförsäkringar in skrot och miljöfarligt avfall hos lantbrukare på ön. En av dem som fått besök av Lasse Dahlin från Håll Sverige rent är Per-Olof Ekstrand vid Dede i Follingbo.

Reporter jonas.neuman@sr.se


 

Hur är läget på Gotland interactive park?
Tidigare i år fick Gotland interactive park, Gip, ta emot ganska kraftig kritik. Den handlade bland annat om att de pengar som satsats på GIP och på forskning på interaktiva medier inte lett till några långvariga jobb.

En utvärdering som gjordes redan 2006 visade att Gip inte nått sina mål, inte lyckats få företag eller delar av företag att flytta till Gotland och att de som faktiskt har startat, eller ska starta, är få till antalet.

I dag sitter 13 företag på Gotland interactive park. Några av dem är avknoppningar från högskolan. Johan Zillén är verksamhetsledare på Gip.

Reporter tommy.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".