Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.
1 av 5
Calle Hansén, Holmhällar. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.
2 av 5
Mats Björck. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.
3 av 5
Peter Tumegård. Foto: Jonas Neuman/SR Gotland.
4 av 5
Fanny Hellgren och Amanda Lager går i klass nio på Södervärnsskolan. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland.
5 av 5
Alec Ahro Havrén. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.

ETER MÅNDAG 19 JANUARI

Många nior inte behöriga till gymnasiet
En fjärdedel av niorna på öns högstadier saknade fullständiga betyg i höstas och sexton procent saknade betyg i ett eller flera kärnämnen, vilket betyder att de inte är behöriga till gymnasiet.

Fanny Hellgren och Amanda Lager går i årskurs nio på Södervärnsskolan och de tror att många inte klarar av att bli godkända eftersom de är skoltrötta.

Reportrar eleonor.svensson@sr.se och jimmy.englund@sr.se


 

Efter bilkrisen kommer elbilen
Elbilar får vi se mer av i framtiden, dels på grund av bilkrisen och dels på grund av att batterierna blir bättre.

Bilen är i dag den näst största kostanden efter boendet för många och kanske är leasing, på samma sätt som med telefoner, framtidens melodi.

Alec Arho Havrén är för många mest känd som racerbilsförespråkare men, han är också visonären som nu ser bilkrisen som en stor möjlighet till förändringar och på sikt fler jobb kring motorbanan Gotland Ring.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


Byggplaner på Sudret engagerar
Sommarboende, bofasta och företagare på Storsudret har reagerat på planerna på att bygga omkring 90 nya hus i skogen ovanför den populära sandstranden vid Austre. Det är företaget Gotland Projekt AB som vill bygga parhus, stugor, bodar och även restaurang och bassäng.

Bakom företaget står bland annat Peter Tumegård, som först beskriver sig själv.

Eter besökte platsen för den tänkta exploateringen tillsammans med ordföranden för Gotlands Entomologiska förening, Mats Björck i Burgsvik. Han vill bland annat att länsstyrelsen gör ett tillfälligt reservat av delar av området och säger nej till större delen av exploateringen.

Reporter jonas.neuman@sr.se


 

Bonusmaterial

Varselsamordnarna har börjat sitt uppdrag
Landshövding Marianne Samuelsson och kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius har i sin egenskap av regionala varselsamordnare, deltagit vid ett möte i Stockholm i dag.

Reporter jimmy.englund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".