1 av 5
Tess Ljungkvist och Mikael Litén på Hansagården. Foto: Andreas Hedfors/SR Gotland.
2 av 5
Lantbrukaren Per Lavergren med djur i Hogrän. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland.
3 av 5
Erik Karlsson, Arla Foods, talar inför gotländska mjölkbönder. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland.
4 av 5
Stora prisfall på mjölken. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland.
5 av 5
Peter Dahlby och Johan Jakobsson, lantbrukare. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland.

ETER ONSDAG 21 JANUARI

Sjunkande mjölkpriser i fokus på mjölkmöte
Hur ser framtiden ut för Gotlands mjölkbönder? Den frågan diskuterades när bland andra Arla Foods styrelseledamot Erik Karlsson var inbjuden för att tala inför de gotländska mjölkbönderna.

Reporter eleonor.svensson@sr.se


 

Länsstyrelsen kritiserar regler för betesstöd
Stora naturvärden på Gotland riskeras att skadas mycket allvarligt, om Jordbruksverkets förslag till direktstöd för betesmark går igenom. Det anser länsstyrelsen i en skrivelse till Jordbruksverket.

Reporter jimmy.englund@sr.se


 

Ovanligt långa köer till slakteriet
Varje år vid den här tiden är det svårt för lantbrukare att få lämna djur till Scans slakteri i Visby, men i år är köerna längre än på många år.

Det här får konsekvenser på flera håll. Lantbrukarna påverkas så klart på flera olika sätt, men det är inte heller bra för djuren.

Mårten Danielsson jobbar med djurskyddsfrågor på Länsstyrelsen.

Reporter cristina.jardim@sr.se


 

Tuff vardag på Hansagården
Två av de cirka 500 gotlänningar som är klienter hos kommunens beroendevård är Mikael Litén och Tess Ljungkvist. Eter besökte dem på det nya gruppboendet Hansagården i östra Visby, där några av våra svåraste missbrukare försöker hantera att bo i egna lägenheter.

Mikael och Tess tycker om Hansegården, även om vardagen inte är lätt. De störs av friheten när grannar i aktivt missbruk tillåts leva alldeles intill, och de störs av kontrollen när varje steg de tar utanför dörren övervakas av rörelsestyrda kameror.

Reporter andreas.hedfors@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".