1 av 7
2 av 7
Martina Kaplan generaldirektör för Riksutställningar. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
3 av 7
Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar i Visby. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
4 av 7
Göran Palmqvist, förvaltningschef Gotlandshem. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
5 av 7
Lars Danielsson och Helena Wangefelt Ström på kulturförvaltningen. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
6 av 7
Solfångare. Foto: Intelli-heat
7 av 7

ETER TORSDAG 12 FEBRUARI

Vad händer med kulturmyndigheterna?

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth håller dörren öppen för förändringar när det gäller Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet som flyttat till Gotland. 
Hon har tidigare sagt att det är försent att riva upp det beslutet, som fattades av den socialdemokratiska regeringen, men kan ändå tänka sig förändringar i framtiden. 

Socialdemokraten Lilian Virgin oroas av uttalandena, men tror inte att Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet ska flyttas från Gotland. 

Riksutställningars generaldirektör Martina Kaplan är övertygad om att Riksutställningar blir kvar på Gotland och har inte fått några signaler som tyder på något annat.

Riksantikvarieämbetets generaldirektör Inger Liljequist tror inte att det blir någon flytt tillbaka till fastlandet.

Inger Harlevi (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden på Gotland är positiv till förslaget på en regionalisering av kulturpolitiken, vilket skulle innebära att lokala politiker fick mer att säga till om.  


Kulturutredningen föreslår att större ansvar ska läggas på de olika regionerna.  Gotland ska bli en egen region och det är en stor utmaning tycker kultur- och fritidschef Lars Danielsson och Helena Wangefelt Ström, kulturavdelningschef, om utredningen. Gotland ska bli en egen region på kulturområdet.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se

Gotlandshem satsar på solenergi

Gotlandshem satsar nu på solfångare för att värma hus och pooler. Det är den stora energideklarationen av Gotlandshems 600 fastigheter och 340 000 kvadratmeter bostadsyta som nu visar att solen är lönsam, säger förvaltningschefen Göran Palmqvist.

Värmepumpar har för kort livslängd och fjärrvärmen börjar bli allt dyrare så långsiktigt blir solvärme allt mer lönsamt.

Till att börja med sätter Gotlandshem upp 120 kvadratmeter solfångare vid poolen på TerraNova, i Klintehamn och Fårösund. Även de runda nya husen på Galgberget kommer att få solvärmerör på taket.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Gotlandssnus satsar på nya fabrikslokaler

 

Fabriken Gotlandssnus i Roma nyanställer och investerar i ny fabrik för fyra miljoner kronor. Företaget har tidigare haft fyra anställda och vid nyår har ytterligare tre nyanställts. 
Henrik Jakobsson vid Gotlandssnus tror på ökad försäljning både i Sverige och utlandet.

Reporter:
tommy.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".