1 av 4
Justitiekansler Göran Lambertz. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 4
Andrej Chadanovitj gästade Östersjöns förtattar- och översättarcentrum i början av året. Foto: Andreas Hedfors/SR Gotland.
3 av 4
Gertrud Södergren på njurkliniken. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
4 av 4
Pirate Bays grundare Carl Lundström, Gottfrid Svartholm Warg (den övre raden). Fredrik Neij med sin försvarsadvokat Jonas Nilsson och Peter Sundholm Kolmisoppi tillsammans med försvarsadvokaten Peter Althin under rättegången i Stockholms tingsrätt. Illustration: Lotta Jarlsdotter/Scanpix.

ETER MÅNDAG 16 FEBRUARI

Njursjukvården privatiseras
Under eftermiddagen presenteras vilken av de två privata anbudsaktörerna som ska driva njursjukvården, eller om kommunen tackar nej och fortsätter verksamheten.

För snart tre år sen flyttade Njurenheten och dialysen till nybyggda och ändamålsenliga lokaler vid Visby lasarett. Då sa man att detta nog skulle lösa läkarproblemet och äntligen skulle man kunna rekrytera en fast läkare till njurenheten.

Men så har det inte blivit. Läkartjänsten till de 15 vårdplatserna och 10-talet sjukvårsanställda har förblivit vakant. Verksamheten har fortsatt med tillfälliga läkare från lasarettets medicinklinik och just idag är överläkaren Kristina Fritz ansvarig.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Efter att inslaget sänts kom beskedet att det blir det privata företaget Diaverum Sweden AB som tar över njursjukvården på Visby lasarett.


 

Rättegången mot Pirate Bay har börjat
I dag inleddes den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången vid Stockholms tingsrätt. Männen bakom fildelningssajten Pirate Bay står åtalade för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Emil Oldenburg från Visby var på plats. 

Reporter jimmy.englund@sr.se


 

18-åring begär 100 000 kronor efter häktning
Fler och fler personer som suttit felaktigt häktade får skadestånd. Även på Gotland är det många som ansöker om ersättning.

En av de unga män som misstänktes för mordförsök i samband med knivdådet på Bingeby i somras, begär nu 100 000 kronor från JK. Han satt häktad i en månads tid.

Mannens advokat Tomas Pettersson berättar hur hans klient påverkades mycket negativt under häktningen.

Reporter eleonor.svensson@sr.se


 

Möt vitryske poeten Andrej Chadanovitj
I början av året var den unge vitryske poeten Andrej Chadanovitj på Östersjöns författar- och översättarcentrum i Visby för att skriva dikter, och så på sin blogg förstås. Eter hälsade på.

Reporter andreas.hedfors@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".