1 av 4
Lägenheter Norrbackaplan. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
2 av 4
Margareta Thorgren, informationsdirektör Scan AB och Jan-Erik Johansson, vd för KLS Livsmedel AB, som är ett helägt dotterbolag till internationella jätten Danish Crown. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
3 av 4
Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen. I bakgrunden arrangören Fredrik Sundblad från Länsförsäkringar. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
4 av 4
Strandbod. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland.

ETER ONSDAG 18 FEBRUARI

Färre människor och fler hus - hur går det ihop?
Vi blir bara färre och färre gotlänningar. Förra året minskade befolkningen med 118 personer.

Samtidigt visar färsk statistik från Statistiska centralbyrån att det byggs fler hus på Gotland än tidigare. Förra året byggdes 116 flerfamiljshus. Året före var det bara 88.

Eter frågade kommunens utvecklingsdirektör Per Lindskog hur ekvationen går ihop.

Reporter eleonor.svensson@sr.se


 

Vad säger forskningen?
Dieter Müller är forskare på Umeå universitet och har bland annat forskat på vilken effekt fritidsboende har på regional utveckling. Han har också tittat på hur det påverkar en kommun att ha många fastigheter, men inte så många som är skrivna på orten.

Reporter eleonor.svensson@sr.se


 

Nytt strandskydd ger mer makt åt länsstyrelsen
Regeringens förslag till nya strandskyddsbestämmelser flyttar makt över dispenserna från strandskydd från länsstyrelserna till kommunerna. Men på Gotland blir det precis tvärtom, säger Stellan Hedgren på länsstyrelsen.

Reportrar jimmy.englund@sr.se och eleonor.svensson@sr.se


 

Köttbranschen blickade framåt
Köttproducenterna har träffats i dag för att prata köttpriser, frakter, nyheter och en inblick i framtiden för köttprodukter. Arrangör av köttdagen var för ovanlighetens skull varken branschen eller medlemmarna utan ett försäkringsbolag.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".