Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

BLOGG: ONSDAG 18 FEBRUARI

Ön får inte bli en plats där man bara vill avsluta sitt liv

19:30 Tankar vid dagens slut
Återigen visar siffror att vi blir färre som vill, eller kan, bo på ön. Vi är färre nu än för 20 år sedan.
Det är fler som flyttar från ön än till ön och det är fler som dör än det är som föds.
Landets glesbygder (Gotland räknas enligt Glesbygdsverket däremot som tätortsnära landsbygd) har förutom utflyttningen problem med en åldrande befolkning. Åldringarna är i och för sig inget problem i sig men dom föder ju heller, i regel, inga barn. Således får vi ett negativt födelsenetto.
Därför är åldrandet ett problem.

Med det i åtanke. Är det då rätt att satsa på lyxboenden? Som man bara har råd att bo i om man på ålderns höst säljer sin villa och anser att man när barnen är utflugna, har råd att bo i en lägenhet för 12.500 kronor i månaden?
Eller kanske om man är en av dom nyrika, men då blir väl våningen bara en festlägenhet för sommarveckorna?

Vi kan ju i alla fall hoppas att det i så fall är gotländska villor som säljs och som ställs till förfogande för gotlandssugna småbarnsfamiljer och inte villor i Ödeshög, Partille eller Tumba.

Gotland får inte bli en plats dit man bara vill komma för att spendera sina sista år i livet.
Det måste vara attraktivt att flytta hit även om man är i tidiga 20-årsåldern, har bildat familj, vill uppleva något nytt, eller kanske allt detta kombinerat.
Samma sak gäller om man vill att folk ska stanna...

Vad som behövs för att öka befolkningen, dom argumenten är många och ni har säkert hört dom förr, det där med lägre skatt, god barnomsorg, god sjukvård, arbeten och boendemöjligheter. Och så vidare...
Byggs gör det ju på Gotland, här har bostadsbyggandet till och med ökat.
Men inom skola, vård och omsorg där görs besparingar.

Jag har full förståelse för att besparingar måste göras när pengar faktiskt inte finns, av olika anlendingar. Men det lockar ju knappast folk att komma till eller stanna på ön. Även om ”brukarundersökningar” visar att vi ”är nöjda just nu” eller ”har det bra jämfört med rikssnittet”, så finns det ju en gräns.
Tänk på det!

Vi måste bli bättre på att plocka fram saker vi kan locka med, inte bara att Gotland är magiskt, vi måste plcoka fram det som är bra på Gotland.
Det som vi satsar på.
Och för att satsa så behövs det pengar som skjuts till, inte dras in.
Så om kommunen bara kunde se till att få lite mer pengar över för riktiga storsatsningar...
Kanske om man skattade för den tid man bor här? Det finns mycket att orda om i ämnet, men jag måste iväg till mitt träningspass!
Jimmy

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".