1 av 3
Gotlänningar flitiga tidningsläsare. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
2 av 3
Frida Brunner och Gunnar Gustafsson är projektledare för den fysiska delen av vision 2025. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
3 av 3
Hundralappar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

ETER FREDAG 20 FEBRUARI

Än läser gotlänningar tidningen, men vad händer sen?
Färska siffror från TS, tidningsstatistik, visar att dagstidningarna här på Gotland lyckas hålla kvar sina läsare, medan det på andra håll i landet ser betydligt dystrare ut för tidningsutgivarna.

Eter frågade Mats Bergstrand, debattredaktör på DN, som skrivit boken ”Hotat revir - om tidningarnas framtid” om de senaste upplagesiffrorna.

Reporter eleonor.svensson@sr.se


 

Arbetet med översiktsplanen har börjat
Från i dag till slutet av april kommer gotlänningarna att kunna tycka till om visionen för Gotlands framtid. Det handlar om den fysiska delen av visionen fram till 2025: hus, vägar, vatten och avlopp, vindkraft och miljö.

Det är den första stora undersökningen i den här storleken på ön som görs interaktivt, eftersom alla har möjlighet att gå in på Gotlands kommuns hemsida och svara på frågor.

Eters reporter Lasse Ahnell var på plats vid invigningen av själva huvudutställningen på Almedalsbiblioteket.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


 

Nya stora besparingar att vänta
Kommunen måste spara ytterligare för att få ekonomin att gå ihop.

I december kom en svart prognos om att skatteinkomsterna i år blir 40 miljoner kronor lägre än kommunen trott och i går kom en ännu svartare prognos. Gotland förlorar ytterligare 24 miljoner kronor enligt de senaste beräkningarna från kommunens ekonomer.

Eter har träffat kommunens toppolitiker för att höra hur de tycker att de ekonomiska bekymren ska tacklas.

Vi har också träffat några medborgare på stan och många tyckeratt skatten kunde höjas.

Reporter andreas.hedfors@sr.se


Veckan som gick
Veckans nyheter handlade bland annat om njurkliniken som lades ut på entreprenad, 17-åringen som häktades för ett knivdåd i Klintehamn och mutmisstankar mot Nord Streams bidrag till högskolans forskning.

Reporter malin.appelqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".