Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

BLOGG: TISDAG 10 MARS

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 11.07
Lena Celion (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden tillsammans med Mats Hanell som är för- och grundskolechef på kommunen. Tillsammans med Jimmy Englund och en del röster från er lyssnare så diskuterades besparnigarna inom skola och barnomsorg. Foto: Mika Koskelainen

- Jag har fått en stalker! ”Victoria”
- Nu har svaren om barnomsorgen kommit

.......................................................................................
15:00 Jag har fått en stalker! ”Victoria”
Öppnar inkorgen till min privata e-post. Victoria Frantsen har skickat mail, igen.
Jag har två olästa meddelanden från henne. Spännande!
Det kanske är en trevlig tjej som...ja ni fattar.

Rubriken till det första mailet bådar otroligt gott. ”Jag har lagt märke till dig”.
Yes!

Det fortsätter i sammma gott bådande stil. ”Jag har lagt märke till dig och tror att jag har ett perfekt erbjudande till dig!”

En date kanske?
Mmmm...visst!
”Grattis, du har blivit utvald att få chans till detta specialerbjudande.”
För endast 79 kr får du allt det här:
4 nr av Damernas Värld
+ Sex & the City på DVD
+ Lipgloss från FACE Stockholm
+ Ögonskugga från FACE Stockholm
Du får 3 nummer av Åka Skidor och en nödladdare och Free Radicals -DVD allt för endast 79:- (+porto 29,50)
Med vänliga hälsningar
Victoria Frantsen”

Tack och bock! Vad glad jag blir!
( Det senaste mailet från Victoria med rubriken ”vi har valt ut dig”, det flyttar jag direkt till papperskorgen. )

Jimmy

.......................................................................................
11:45 Nu har svaren om barnomsorgen kommit
I torsdags hade vi en omfattande diskussion i Eter om framtiden för skolan och barnomsorgen på ön.
En diskussion med anledning av de dryga 20 miljoner som måste sparas, med varsel av runt 140 personer och större barngrupper som följd.

Ni lyssnare e-postade och ringde in en del frågor som aldrig hann ställas i programmet och jag lovade då att vidarebefodra frågorna och sedan publicera svaren här på bloggen.
Nu har svaren kommit. Från Lena Celion, moderat ordförande i barn och utbildningsnämnden och från Mats Hanell, för och grundskolechef på Gotland.

Frågor och svar hittar ni nedan.
/ Jimmy

Fråga:
- Jag antar att politikerna har gjort en konsekvensanalys om vad indragningarna kommer att innebära för personal och barn.
Den ligger väl som underlag till erat beslut? Var finns den att läsa?
Tacksam för svar
mvh
Michael

Svar:
I handlingarna inför nämndens sammanträde 26 november 2008 finns en konsekvensbeskrivning för varje skolform. Den är tillgänglig via BUF:s hemsida.
Efter budgetfördelning i februari 2009 har rektorer med ansvar för förskola uppmanats att komma in med konsekvensbeskrivningar, för närvarande finns sex stycken. Dessa delades ut vid BUN:s Arbetsutskott 4 mars - och kommer att finnas som underlag inför BUN’s sammanträde 18 mars.
I samband med kallelsen finns de på hemsidan.
Just nu ”bara” som inkomna handlingar hos vår registrator.

Fråga:
- Jag är en småbarnsmor som har funderat på att skaffa ett till barn.
Men i och med det här har jag börjat fundera på motsatsen.
Vad tänker politikerna göra för att jag ska ändra mig?

Svar:
Den dag ditt barn (om några år) behöver förskoleplats ska vi tillhandahålla en sådan med bra kvalitet . Sen är det bara du själv som kan ändra dig - och jag hoppas det finns flera andra skäl till att du skaffar barn. /Lena

Fråga:
- Hur mycket personal kommer att sägas upp på Barn och utbildningsförvaltningen? Mindre personal att ta hand om borde ju innebära mindre antal på förvaltningen?
/ Marie

Svar:
I samband med Barn- och utbildningsnämndens beslut om ett besparingsbeting för den centrala administrativa staben på 4,1 miljoner kronor och Gotlands kommuns omorganisation med flytten till Visborg kommer kommunens och förvaltningens administrativa stöd att förändras. Förvaltningens ekonomi- och personalfunktion kommer att flyttas över till nya Serviceförvaltningen tillsammans med kostverksamhet, reception, registratur och vaktmästeri. Ytterligare administrativa besparingar inom Gotlands kommun kommer att hanteras inom denna organisation.
Kvar blir ca 15 (av idag 37) centralt placerade administrativa tjänster inom Barn- och utbildningsförvaltningen som skall stödja barn- och utbildningsnämnden, förvaltningens ledningsprocesser, arbeta med krav på uppföljning och statistikuppgifter från kommun och statliga myndigheter med mera.

Fråga:
- Hej! Fråga till Lena.
Om man sänker hyran för BUN med 7% slipper man besparing i förskola. Har man fört en diskussion med tekniska om hyrorna?

Svar:
Ja. I samband med Skola Gotland 2008 har vi lämnat många skolhus vilket redan har gett minskade lokalkostnader. Vi har för närvarande gett ett uppdrag till förvaltningen att minska på lokaler även i de skolhus man använder.
Diskussioner förs ständigt med tekniska förvaltningen om lokalbehov och hyror, och ett brev har gått till kommunstyrelsen om problematiken kring lokalhyra.

Fråga:
- Hur kan man ta 825.000 av de riktade pengar till högre personaltäthet i besparingsalternativet?

Svar:
Det tidigare statsbidraget till personalförstärkningar kommer inte längre specialdestinerat från staten. Det ligger i statsbidraget (=disponeras fritt av kommunerna) och pengarna tillförs än så länge Barn- och utbildningsnämndens (BUN) budgetram.

Fråga:
- Varför höja pedagogiken (anställa förskollärare i stället för barnskötare) när tiden inte kommer att finnas till pedagogik på grund av för stora barngrupper?

Svar:
Det kommer att finnas tid, och båda yrkegrupperna behövs även i fortsättningen.

Fråga:
- Vad är enligt politiken miniminivå av personal?

Svar:
Det beror på barnens ålder, lokaler, sätt att organisera, personalens kompetens med mera.
Vi jämför också med andra kommuner för att se att vi ligger rätt med resurserna och gör enkäter med mera.

Fråga:
- Varför kränker man en hel yrkeskår (Barnskötarna) i och med att man ”sparkar” dom och tar in förskollärare? Har deras arbete inte betytt någonting?

Svar:
Man tar inte bort en hel yrkeskår, många blir kvar, men det finns (och har funnits) krav på att öka antalet förskollärare i förskolan. I en nationell jämförelse har förskolan på Gotland fortfrande en relativt låg andel personal med pedagogisk högskoleutbildning (46% på Gotland jämfört med 56% i jämförbara kommuner)


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".