Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.
1 av 4
2 av 4
3 av 4
Andreas Nilsson och Thomas Segerström i Romateatern. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
4 av 4
Lars Sjösvärd chef för Gotlands museum. Foto: Eva Sjöstrand/SR Gotland

ETER ONSDAG 8 APRIL

Hellström erbjuder mark till naturreservat

Johan Hellström som äger en stor del av Furillen i Rute vill inte att miljödomstolen ska pröva Björn Ulvaeus nybygge.

Han erbjuder bland annat Naturvårdsverket ett 130 hektar stort område på Furillen i kompensation för Ulvaeus strandnära bygge.
Han erbjuder också Naturvårdsverket att etablera ett Naturum på ön.

Hellström har även skrivit till näringsminister Maud Olofsson eftersom han anser att Naturvårdsverkets överklaganden av undantag från strandskyddsbestämmelser sker godtyckligt vilket gör att rättsäkerheten i Sverige äventyras.

Reporter:
andreas.hedfors@sr.se

Nytt datasystem ska ge bättre bygglovsservice

Det är en myt att många får dispens från strandskyddet på Gotland. Och det är också en myt att så många bygglov verkligen överklagas.
Det menar byggnadsnämndens ordförande, centerpartisten Lars Thomsson, och även stadsarkitekt Carin Johansson.

Carin Johansson berättar att när stadsarkitektkontoret flyttar in på P18, så får man också ett nytt datorsystem som ska göra det möjligt för den som söker bygglov att följa sitt ärende via internet:

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Romateatern spelar tack vare pengar från USA

Det blir Shakespeare igen i sommar på Romateatern. Efter fjolårets satsing på ryskt, har man nu valt att återgå till Shakespeare, och det blir en av hans mest folkkära komedier ”Som ni behagar”.
Men det var långt ifrån säkert att det skulle bli någon teater i ruinen i sommar, men nu har man lyckats ragga pengar från USA.
Och regissören Thomas Segerström säger att man måste bredda verksamheten till kommande år för att klara ekonomin.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Gotlands museum måste sälja lokaler

Ombyggnaden av fornsalen blev cirka 7 miljoner kronor dyrare än tänkt och det har tvingat musiechefen Lars Sjösvärd att försöka sälja minst 10 av Gotlands fornvänners 40-talet kulturhus.

Fornsalen, till exempel, kanske får flytta till Visborgsområdet. Det handlar om ett samordnat förråd, och en del av verksamheten, som man nu letar nya lokaler till och militärens före detta klädförråd är en av de platser som lockar.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".