1 av 5
Modefotografering vid Fabriken på Furillen. Foto: Andreas Hedfors/SR Gotland
2 av 5
Hyreshus vid Signalgatan i Visby. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland
3 av 5
Lantbruksmuseéet i Havdhem. Foto: SR Gotland
4 av 5
Valdemar Atterdags intåg i Visby under medeltidsveckan. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
5 av 5

ETER TORSDAG 9 APRIL

Tvingas betala tillbaka för sommaruthyrning

En hyresgäst i kommunägda Gotlandshem tjänade 20 000 kronor på fem veckor, genom att hyra ut sin lägenhet i andra hand förra sommaren.

Men enligt en dom i hyresnämnden i Stockholm måste han  betala tillbaka drygt 13 000 till den person som hyrde lägenheten.

I domskälen framgår att den som hyrde lägenheten var i Visby för att arbeta och då gäller jordabalken där det i 12:e kapitlet, 55:e paragrafen framgår att en hyresvärd inte får ta ut oskälig hyra vid andrahandsuthyrning.

Lennart Lawergren skulle hyra ut sin lägenhet, som många andra men blev anmäld, är besviken över domen som han tänker överklaga.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Lantbruksmuséet väntar på stulna traktornycklar

Gotlands Lantbruksmuseum i Havdhem blev för en tid sen av med nycklarna till de gamla traktorerna.
Trots att nycklarna kom tillbaka på mystiska vägar, så får muséet inte tillbaka dem, eftersom de nu finns hos polisen som gör en brottsutredning av nyckelstölden.
Nu blir det problem för vårbruket, där de gamla traktorerna ännu får göra tjänst, berättar Stig Pettersson som är ordförande i stiftelsen Gotlands lantbruksmuseum.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Östersjöhistoria granskas ur olika perspektiv

Nu ska historieskrivningen på Gotland studeras, liksom  på fyra andra stora öar i Östersjön, bland annat Bornholm och Ösel. 
Historiker vid Södertörns högskola har fått bidrag från Östersjöstiftelsen för att granska hur man skildrat olika historiska förlopp på öarna och hur beskrivningarna skiljer sig åt.

Erik Axelsson, som är projektledare, ger som ett exempel brandskattningen av Visby, som knappt nämns alls på svenska fastlandet och på Bornholm ses mot bakgrund av hur det danska riket växte till under medeltiden.
Men på Gotland har händelsen använts för att belysa motsättningar mellan Visby å ena sidan och landsbygden å andra sidan.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Bilden av Furillen sprids över modevärlden

En enorm svart buss, en massa skåpbilar och så ett gäng långa smala människor som ser ut lite som grekiska gudar.
Modehuset Esprit är på Gotland för att skapa bilderna till sin höst- och vinterkampanj.
Det betyder att bilder från Gotland kommer att spridas över hela världen när reklamkampanjen går ut över världen i höst.

Det här uppges vara en av de största stillbildsfotograferingarna någonsin i Sverige och av alla platser på jorden har modehuset valt att utgå från Furillen.

Reporter:
andreas.hedfors@sr.se

Påskmarsch med rekorddeltagande

Det har varit färggrant i Visby i eftermiddag då den traditionella påskmarschen gått längs Adelsgatan.

Inte bara barn var utklädda utan antalet utklädda vuxna och föräldrar lär ha varit minst lika stort och totalt räknade arrangörerna ihop inte mindre än 2953 ”påskkärringar”, vilket enligt arrangörerna är nytt världsrekord.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".