1 av 8
Hans Brandström
2 av 8
3 av 8
Ritning över väktargång i Visby ringmur. Stadsarkitektkontoret i Gotlands kommun.
4 av 8
Lars Thomsson (C) och museichef Lars Sjösvärd med ritningen på väktargången.
5 av 8
Kenth Klasén och Lars Thomsson startar bygget av väktargången
6 av 8
Robert Eriksson i Piratpartiet på Gotland. Foto: Jimmy Englund/SR Gotland
7 av 8
Modell av väktargången i förgrunden
8 av 8
Jan Lundgren Gotlands Folkblad och Tommy Wahlgren Gotlänningen.

ETER MÅNDAG 20 APRIL

Väktargången på ringmuren börjar byggas

Nu skall Ringmuren för första gången på mycket länge byggas till, något som både länsstyrelsen, riksantikvarieämbetet, Gotlands Museum och byggnadsnämnden nu godkänt.

Det är Kamestornet i norvästra murhörnet längst ner mot sjön i Silverhättan och tornet bredvid där Snäckgärdsporten finns som skall få våningsplan. Dessutom skall en väktargång byggas mellan tornen.

Och idag togs det första hugget på tillbyggnaden av Visby Ringmur av bland andra byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson (C).

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Piratpartiet växer så det knakar

Efter domen i Pirate Bay-rättegången har Piratpartiet fått massor av nya medlemmar.
Robert Eriksson som jobbar för partiet på Gotland säger att medianåldern på de drygt 31 800 medlemmarna är 25 år och att partiet nu kommer att bli aktivare och synas mer på gator och torg inför EU-valet.

jimmy.englund@sr.se

Slut på gotländskt tidningsägande

De lokala ägarna i Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda säljer sina aktier i tidningarna till huvudägaren Norrköpings Tidningar. Det innebär att de gotländska tidningarna nu helt ägs av Norrköpings Tidningar.

De lokala ägarna garanteras under en period av fem år att få fortsäta med lokala ledarsidor. Gotlands Allehanda är oberoende moderat och Gotlands Tidningar har två ledarsidor, en centerpartistisk och en socialdemokratisk.

I övrigt uppges försäljningen för närvarande inte påverka arbetet på de både tidningarna på ön.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Bättre koll på hyrpersonal inom vården

Ett år har gått sedan en hyrläkare på Gotland blev avstängd från jobbet efter att han avslöjats med narkotikaproblem.

Och det var inte första gången liknande saker hänt. Sommaren 2007 var det en hyrsjuksköterska som misstänktes ha stulit narkotika och som dessutom tidigare hade blivit av med sin legitimation på grund av narkotikamissbruk. I Klintehamn jobbade en läkare som inte alls hade legitimation.

Gotland är inte heller ensamt om de här problemen. En granskning som Socialstyrelsen gjorde i vintras visade att nästan alla vårdcentraler haft olämpliga hyrläkareI dag är kontrollen av hyrpersonalen bättre, säger primärvårdschefen Hans Brandström.

Reporter:
mika.koskelainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".