1 av 5
Ekonomistrateg Åke Wennerberg visar dyster prognos för kommunalrådet Eva Nypelius (C).
2 av 5
Henrik Fexeus är arg, överraskad, bekymrad och glad
3 av 5
4 av 5
Hanne Ödin i Lummelundagrottan
5 av 5
Socialdirektör Lena Lager.

ETER FREDAG 24 APRIL

Svåra tider för kommunernas ekonomi

Den senaste prognosen över kommunernas skatteunderlag, visar att det blir allt dystrare tider.
För Gotlands kommuns del innebär det ett inledande underskott på 170 miljoner kronor år 2010, och ett inledande underskott år 2011 på 275 miljoner kronor.

En stor orsak är ett allt sämre skatteunderlag och det beror på att många förlorar jobben och det blir mindre skattepengar till kommunerna, när människor får gå på a-kassa istället för att få lön.
Skatteutjämningssystemet mellan kommunerna medför också att effekten av minskade inkomster från exportindustrin, sprids över hela landet, förklarar Bo Legerius, ekonom vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Socialbidragen är en stor orsak till Gotlands kommande underskott. Att socialbidragskostnaden ökar är helt klart, men frågan är hur mycket? Lena Lager är socialdirektör och har hand om en tredjedel av Gotlands kommuns alla pengar, nästan tusen miljoner kronor (=en miljard)

Reporter:
jimmy.englund@sr.se
lasse.ahnell@sr.se

Kroppsspråket viktigare än du tror

Att kunna förstå vad andra säger är ju ganska praktiskt.
Men då är det inte bara ord som gäller.

Ibland är KROPPEN det enda sättet att förstå vad andra menar, säger Henrik Fexeus från SVT:s program Hjärnstorm.

Han var inbjuden av Fenomenalen som firar 20 års jubileum, för att prata om den ordlösa kommunikationen som vi använder oss av hela tiden. Och vi pratar en hel del utan att det hörs.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se

Lummelundagrottan firar jubileum

Ett av Gotlands stora turistmål fyller 50 år sedan upptäckten 1959, trots att många då inte trodde på idéen att öppna Lummelundagrottan för allmänheten.

Just nu pågår en omfattande förnyelse av både grottan och framförallt den Södra ladan som nu får mycket modern och teknikfylld utställning.
Hanne Ödin med museikunskaper, är numera daglig ledare för Grottan och vad många inte vet är att Lummelundagrottan är på sätt och vis numera är öppen året runt.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Veckan som var - nyhetssammanfattning

Nyheterna i vecka 17 handlade bland annat om demonstrationen mot nedskärningar i barnomsorgen och om kritiken mot den gotländska sjökaptenen på fartyget som sjönk i Antarktis. 

Redaktör:
henrik.wallenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".