1 av 5
Ann-Kristin Forsman, avdelningschef vid kvinnokliniken
2 av 5
Polismästaren vill satsa på volontärer
3 av 5
Frida Brunner, Elin Sander och Gunnar Gustafsson studerar planen.
4 av 5
Patrik von Corswant, lycklig ägare till den första elbilen
5 av 5
Produkt Gotland står bakom planerna på elbilar

ETER ONSDAG 6 MAJ

Nya elbilar ska snart rulla på Gotland

Den första elbilen visas upp i det projekt som kallas Smart Mobility Gotland. Det är företagare i Produkt Gotland som nu inför sommaren och Almedalsveckan kommer att skaffa flera elbilar. Eter provåkte det tysta och miljövänliga fordon som projektet hoppas skall bli ett signum för Gotland.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Många kvinnor drabbas av förlossningsskador

Flest kvinnor drabbas av bristningar vid förlossning på Visby lasarett än på andra håll i landet. I alla fall om man får tro siffror som Socialstyrelsen sammanställt.

Statistiken visar att var tionde förstföderska på Gotland får bristningar. I resten av landet råkar i genomsnitt bara sex procent ut för samma sak.

Ann-Kristin Forsman, avdelningschef på lasarettets kvinnoklinik är förvånad över siffrorna.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se

Polisen gör försök med volontärer till hösten

Att vuxna på stan har en lugnande inverkan på ungdomar det är väl dokumenterat. Föräldrar och andra vuxna har nattvandrat på Gotland och på senare tid har olika politiska partier försökt återuppta nattvandrandet, men det är  svårt att locka ut vuxna på kvällar och helger.

Nu vill polisen på Gotland testa ett annorlunda sätt att få fler vuxna ute på kvällar och helger. Det är en ny form av samarbete mellan polisen och allmänheten som är på gång till hösten i Visby, berättar polismästare Johan Grenfors.

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Otydlig plan för Gotlands framtida bebyggelse

Bygg Gotland 2025 är förslaget på hur Gotland ska byggas och planeras framöver - en översiktsplan. Den handlar om turismen, vindkraften, vägar, byggen, våra kuster, mark och vattenområden.

Gotlänningar och berörda myndigheter har under två månaders tid kunnat lämna synpunkter på planen.

En tung instans är länsstyrelsen, som tycker att kommunen i många fall har varit för otydlig med vad den egentligen vill.

Reporter:
jimmy.englund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".