ETER TORSDAG 28 MAJ

"Sju års vånda kan bytas i framtidstro"
I sju år har tvisten kring Södervägs brädgård i Vall pågått. Gotlands kommun har krävt Sylve Jakobsson som ärvde gården på mångmiljonbelopp för att sanera den förorenade marken. Men miljödomstolen slår i dag fast att det var fel av kommunen att kräva pengarna.Reportrar Eleonor.Svensson@sr.se Jimmy.Englund@sr.se 


Full fart i skolköket
Just nu får de 400 eleverna på Södervärnsskolan och många av de övriga 900 eleverna som får sin mat skickad därifrån en lite annorlunda skolmat. Orsaken är att TV4 och produktionsbolaget Baluba just nu spelar in tvprogrammet Matakuten här och på två skolor i Stockholmsområdet. Birgitta Melander är husmor och hon har fått förstärkning av TV-kocken Carola Magnusson i köket.

Reporter Lasse.Ahnell@sr.se

Tonvis miljöfarliga ämnen städas ut
Just nu rensas gotländska lantbruk på tonvis med kemikalier, spillolja, bekämpningsmedel och handelsgödsel. Det är en konkret satsning på ett miljövänligare lantbruk som drivs av Stiftelsen Håll Sverige Rent i samarbete med Länsförsäkringar Gotland.


Reporter Lasse.Ahnell@sr.se 

Exportrådet om gotländsk företagsamhet
Hur har företagsamheten på Gotland påverkats av EU-inträdet 1995? Lennart Grandelius som företräder de gotländska småföretagen i Exportrådet har sin uppfattning klar.

Reporter Ulrika.Uusitalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista