ETER FREDAG 29 MAJ

Otillåten uthyrning av villavagnar i Visby strandby

Åtta stugor på Snäcks camping eller Visby strandby som det heter, hyrs ut olovligen och fem stugor saknar helt bygglov.
Niklas Harlevi är Vd för Weha Ab som äger anläggningen och medger att det gjorts ett misstag.

Reporter:
andreas.hedfors@sr.se

Fäi-Jakå blir teaterpjäs på egna gården i Lau

Fäi-Jakås brev har ni kunnat höra här i Radio Gotland. Mellan åren 1889 till 1932 skrev Fäi-Jaku eller Jakob Karlsson som han egentligen heter, över tvåhundra brev till folkskolläraren Masse Klintberg. Viktiga språk och tidsdokument från gården och socknen Lau.

Just nu pågår repetioner till en sommarteater om Fäi-Jakå och hans familj och pjäsen som är skriven av Radio Gotlands Eva Sjöstrand, framförs PÅ gårdsplanen till hans lilla hus i Lau, där mycket är sig likt från Fäi-Jakens dagar. Till och med höet i ladan finns kvar....

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Vilken makt får de som väljs in i EU-parlamentet?

Nu går det snart inte att undvika att förstå att det är EU-val. Valet då vi ska välja in arton svenska politiker till Europaparlamentet. Och de kommer att få mycket makt, säger Susanne St Clair Renard är doktor i Europarätt vid Högskolan på Gotland.

Reporter:
ulrika.uusitalo@sr.se

Veckan som var - nyhetssammanfattningen v 22

Nyheterna i veckan handlade bland annat om miljödomstolens beslut om Södervägs brädgård i Vall och om danskt griskött som köps in till kommunerna.

Redaktör:
henrik.wallenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista