ETER FREDAG 12 JUNI

Swebus tog ner skylten - nu rullar gula Gotlandsbussar 

Swebuss chaufförer Kaj Rylander och Stefan Åberg kör de sista turerna med Swebus, innan Gotlandsbuss tar över. Det tyckte det var vemodigt att sluta med trafiken, men en del chaufförer fortsätter vid Gotlandsbuss.

Det blev ett historiskt skyltbyte vid busstationen i Visby, när Swebus skylt togs ner och ersattes av Gotlandsbuss som ska sköta trafiken tio är framåt.

Gotlandsbuss splitter nya gula bussar är försedda med bland annat alkolås och övervakningskamera för att förbättra säkerheten.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se

Uppsagd personlig assistent fick rätt i Arbetsdomstolen

För två år sedan rapporterade gotländska media om en Lex Sara-anmälan mot påstådda övergrepp mot en handikappad.

Vi har också rapporterat att hela arbetslaget på fyra personer fått sluta sina anställningar. Att förlikningar har gjorts med tre personal och att kommunen en vecka innan förhandling i Arbetsdomstolen med vittnen, tog tillbaka alla anklagelser och istället nu erkände att man gjort fel som sagt upp personal.

Torgny Stenström är den personlige assistent som hela tiden hävdat att han är oskyldig och nu fått rätt efter två års smutskastning.

Han berättar nu om hur det började med en fysiskt agerande brukare som arbetslaget hade att ta hand om...

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Svår konst att lära sig angöra en brygga

 

Att lära sig kontrollera stora fartyg i hamnar och trånga passagerer är en svår konst som inte alla kan lära sig. Johannes Prison är doktorand vid avdelningen för Fartygs arbetsmiljö och säkerhet i forskargruppen Human Factors, på Chalmers tekniska högskola och forskar kring vad han kallar "båtkänsla".

Reporter:
jimmy.englund@sr.se

Veckan som var - nyhetssammanfattningen

Sammanfattningen av nyheterna v 24 handlar bland annat om resultatet av EU-valet och om nedläggningen av Trelleborg Sigmans gummifabrik i Hemse.

 

Redaktör:
henrik.wallenius@sr.se