ETER ONSDAG 17 JUNI

Facket informerar ungdomar om regler för sommarjobb

Över 7 000 personer ringer varje år till fackets hjälptelefon med frågor kring sina rättigheter. Det kan handla om att lönen blivit sämre, att de får jobba mer än vad som sagts från början, eller rena trakasserier. Tommy Gardell vid LO på Gotland informerar sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter och Eters Jimmy Englund testade hjälpen på Östercentrum i Visby.

Reporter:
jimmy.englund@sr.se

Sommaruthyrning orsakar bostadsproblem

Sommartid lämnar många visbybor sina bostäder för att ge plats för turister och sommargäster. Något som kan få stora konsekvenser för dem som hyr i andra hand, som tvingas se sig om efter en annan bostad under sommaren. En av de drabbade är nyblivne gotlänningen Ove Johansson.

Domaren i Hyresnämnden i Stockholm, Kristian Eriksson lutar åt att  många visbybor skulle kunna bo kvar över sommaren, med oförändrad hyra, trots att de avtalat att lämna sin hyresrätt i juni. 

Reporter:
andreas.hedfors@sr.se

Glasplåtar med världsunika bilder ska bli bok

Visbylektorn Mathias "Masse" Klintberg har gjort en av Gotlands viktigaste kulturgärningar och har satt Lau på världskartan med sitt unika arbete, enligt landsarkivarien Jan Östergren.
Nu påbörjas ett omfattande arbete tillsammans med fotohistorikern Svante Hedin, att scanna in Mathias Klintbergs samtliga glasplåtsfotografier för att med högsta möjliga kvalité trycka en bok. 

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Ny handlingsplan ska stoppa könssjukdomen Klamydia

Klamydia är en  lömsk könssjukdom, som oftast inte syns eller känns men som kan ge stora konsekvenser. Nu har Socialstyrelsen bestämt sig för att man ska ta krafttag för att minska den här sjukdomen bland ungdomar och unga vuxna och kommer nu med en nationell handlingsplan för att förhindra spridningen av Klamydia.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se