ETER MÅNDAG 6 JULI

Skolstart i Gada skola till hösten

Det bli skolstart i Garda skola till hösten. Nu schaktas det norr om Garda skola för en tillfällig skol pavilliong. Atheneskolans baracker på A7 området flyttas denna vecka till garda. För en liten stund sedan träffade jag Conny Pettersson från gotlands kommuns fastighetskontor som är projektledare för återuppförandet av Garda skola.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Elever studerar Almedalsveckan 

Är Almedalsveckan bara en träffpunkt för rika etablerade verksamheter eller har vi vanliga medborgare möjlighet att påverka vad som tas upp under veckan? Och hur kan vi granska våra makthavare för att se vad de egentligen har för budskap. Ja, det var några av de frågor som togs upp under den workshop som anordnades på den Alternativa Almedalsveckan förra veckan. Kursen leddes bland annat av socialantropologen Brian Palmer som är gästlektor på Uppsala universitet.

Reporter nina.mittjas@sr.se

Sophanteringen rör upp känslorna på Sudret

Sophanteringen engagerar och upprör känslorna på Sudret. Kommunen har på senare tid gjort om återvinningsstationerna på flera platser. Från södra Gotland kommer ilskna protester över att Hamra-tippen stängdes och en ny grovtipp öppnades i Vamlingbo. Likadant är det i Ljugarn. Den nya tippen på Storsudret ligger vid Hundlauser söder om Burgsvik och den sköts av Tume Åkeri i Vamlingbo. Varje onsdag och lördag kör de dit med kontainrarna - Eters reporter Jonas Neuman åkte med.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Lammklipparna in på bara skinnet

Nu är lammklippningssäsongen i full gång. En sen och blöt vår har gjort ullen tovig och avig att klippa, vilket gör det redan tuffa jobbet med sax eller elektriska skär ännu mer krävande. En blandning mellan brottning, lejontämjande och frisörbesök fick Eter uppleva när vi gick klipparna och lammen in på bara skinnet i Nygårds i Västerhejde i fredags.

Reporter andreas.hedfors@sr.se