ETER TISDAG 7 JULI

Jorden utarmas av ekologisk odling?

Det är inte klimatsmart att odla ekologiskt. Jorden utarmas och produktionen minskar. Det hävdar fyra professorer vid Sveriges Lantbruksuniversitet i en ny bok. En av dem är Holger Kirchmann som är professor i växtnäringlära vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Reporter tommy.lundberg@sr.se

Missnöje med informationshanteringen

Vänsterpartisten Roland Norbäck är missnöjd med hur de borgerliga politikerna hanterar information på sammanträdena. I juni skulle politikerna i kommuen besluta om vad de tycker om planerna på Nordkalks nya kalkbrott vid Ducker i Bunge. Och i samband med det fanns det skriftliga rapporter om hur det nya brottet kan komma att påverka vattnet på norra Gotland. De undersökningarna fick Norbäck aldrig se och han misstänker att kommunledningen försöker mörka detaljer i ärendet.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Få efterfrågar hjälm

I måndags kväll blev två cyklister påkörda av en bilist på länsväg 149 mellan Brissund och Själsö. Cyklisterna skadades lindrigt och det som räddade dem från allvarligare skador var att de bar hjälm. På flera av Gotlands cykeluthyrningar ingår inte hjälm i cykelhyran och enligt uthyrarna är det ovanligt att folk väljer till hjälm.

Reporter nina.mittjas@sr.se

Problem med sopor på Gotland

Den stora sopreformen på Gotland med sortering i flera kärl sätts nu på prov. Både renhållningens kundtjänst, sop och återvinningshämtarna och parkarbetarna har det just nu ovanligt arbetsamt. Yrsi Sundström är vikarierande parkområdeschef och vet vad som hamnar i kommunens papperskorgar.

Reporter lasse.ahnell@sr.se