ETER ONSDAG 8 JULI

Vamlingbo hårdast drabbat av larv
Tallprocessionsspinnarens luddiga larver skapar problem för en femtedel av de som är på Storsudret under sommaren. De allra flesta som har problem drabbas av klåda, utslag och andra hudbesvär som orsakas av larvernas hår, visar en enkätundersökning som gjorts av Karolinska Institutet under ledning av professor Göran Holm. Trots att han är sommarboende i Vamlingbo och själv har märkt av problemet, visste han inte att det var så många som drabbas av larverna.
Reporter Jonas.Neuman@sr.se

Strid om vad som är bäst mot depression och ångest
För en tid sen kom Socialstyrelsen med förslag på riktlinjer för just vård av personer med ångest och depression och de menar att fokus borde ligga på kognitiv beteendeterapi, KBT. Men förslaget har mött starkt motstånd, framförallt från personer som jobbar med psykodynamisk terapi. Bland annat har nästan 2700 personer skrivit på en namninsamling mot förslaget. Sju av dem är psykoterapeuter, psykologer och psykiatriker från Gotland.


Reporter Nina.Mittjas@sr.se 


Ny vattenrening ska ersätta klor

Det nya utomhusbadet i Roma, Varplöse vattenpark, är först i världen med att använda en ny form av vattenrening istället för klor. Katarina Granath, är laboratoriechef på det Göteborgsföretag som tagit fram reningssystemet i samarbete med Chalmers Tekniska Högskola. Dessutom intervjuas Per Ola Eklund som är fastighetsskötare på Solbergabadet.

Reportrar Catarina.Gustafsson@sr.se Nina.Mittjas@sr.se

Äldsta orienteraren 70 år äldre än den yngsta

För andra dagen sprangs på onsdagen orientering i Bunge. Det är "tredagars"som pågår och i år med ovanligt många deltagare. De flesta kommer från fastlandet och passar på att turista några dagar på ön. Men tävlingen är inte bara en tävling utan ett stort friskvårdarrangemang för hela familljer, från de allra minsta till de äldsta.

Reporter Lasse.Ahnell@sr.se