ETER MÅNDAG 3 AUGUSTI

Hon skadades allvarligt i färjekollissionen


Klara Larsson var en av de passagere som skadades värst i färjekollissionen den 23 juli. Hon berättar för Radio Gotland om skräckminuterna, om sina skador, smärtorna och utebliven information. Hon är tacksam över att en nära anhörig som är läkare var med på resan, vilket gjorde att hon blev omhändertagen innan hon fördes med ambulans till sjukhus. Ännu har ingen från rederiet hört av sig till henne och hon tycker fortfarande att det är svårt att förstå vad hon har varit med om. - Jag har inte kontakt med mina känslor ännu, säger Klara Larsson.

Reporter:
Eleonor.svensson@sr.se

Fick sparken för att han pratade med media
De anställda inom Destination Gotland får visst prata med media - men inte i krissituationer. Det säger bolagets VD, Jan-Erik Rosengren, efter att en anställd fått sparken bl a för att han pratade med Radio Gotland i samband med färjekollissionen.

Fackförbundet SEKO Sjöfolks ombudsman Peter Skoglund har förståelse för att medarbetarna inte ska tala med media, men Karin Skånberg, fackförbundet Unionens regionchef för Sörmland och Gotland är mer tveksam till en företagspolicy där anställda inte ska prata med media. Att vara lojal med företaget är viktigt, men tystnad kan ge rädda medarbetare, säger Karin Skånberg, fackförbundet Unionens regionchef för Sörmland och Gotland.


Reporter:
gunnel.wallin@sr.se

Överfulla bussar ställer till problem
Intresset för att åka med linjebussarna på Gotland har varit betydligt större i sommar än tidigare år. Vissa turer har varit fulla med resenärer och Gotlandsbuss har fått sätta in förstärkningsbussar för att få plats alla resenärer. Trots det har vissa resenärer fått stå i bussen och det har varit trågt med allt bagage som turisterna vill ha med. Framför allt är det turerna till Tofta som har varit populära. Ronny Olofsson, vd på Gotlandsbuss tror att det är besninpriset och fler tursiter som kommer utna bil som är förklaringen till det stora intresset. - Men jag hoppas förstås att det också är våra nya bussar som har spelat in, säger han till Eters reporter och han hoppas också att det blir tätare turer till nästa sommar.  Busschauffören Göran Hult tycker att resenärerna har varit tålmodiga och att man som busschaufför måste klara stressen som uppstår när det blir mycket kontantbetaltning, mindre förseningar och trångt i bussarna.


Reporter:
nina.mittjas@sr.se


Brist på vatten i hamnen i HerrvikI drygt två veckor har gästerna i gästhamnen i Herrvik fått nöja sig med att dela på en toalett. De två duscharna och en toalett är nämligen avstängda på grund av vattenbrist.

Kommunens tekniske direktör Bertil Klintbom säger till Radio Gotland att orsaken är att många sommarstugeägare använder sig av duscharna när dom har brist på vatten i sina egna brunnar, och att hamnanläggningen inte alls är dimensionerad för det.

Det är också många av dom gamla fiskebodarna som förvandlats till sommarstugor, och där ägarna använder sig hamnens anläggningar.

På sikt hoppas han att ett projekt med stöd av EU-pengar ska råda bot på problemet.Reporter:
magnus.liljesköld@sr.se
nina.mittjas@sr.se