1 av 2
Carola Magnusson tillsammans med kronprinsessan Victoria och mästerkocken Werner Vögeli. Foto: Claus Gertsen/SCANPIX
2 av 2
Karin Åström vill att skolmaten ska lagas i Garda skola. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Gardaföräldrar vill ha tillagningskök

Nu kämpar föräldraföreningen i Garda skola för att maten ska lagas på plats. Före branden i våras fanns bara ett mottagningskök, vilket också ska finnas i den nya skolan som ska byggas upp.

Men Karin Åström, ordförande i Garda skolas föräldraförening, tycker att  Gotlands kommun nu ska göra köket bättre och göra det möjligt att laga maten på plats.
Föräldraföreningen är orolig för att det här är ännu ett steg mot ett storkök på Gotland.

Varken kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden eller tekniska förvaltningen har tagit något formellt beslut om vilket kök, och alltså vilken typ av mat, som Gardas skolbarn ska få.

Det förvånar skolpolitikern Brittis Bentzler (V), men Freddy Sirland på serviceförvaltningen, som ansvarar för måltidsförsörjningen och logistikavdelningen, håller inte alls med om att politikerna inte fått säga sitt.

Kocken Carola Magnusson som driver tre skolrestauranger på fastlandet och som ska laga skolmat i ett kommande tv-program, dömer ut kommunens kostutredning. Hon anser att den är undermålig och att den bygger på en glädjekalkyl. Enligt henne innebär så kallat cook-and-chill, som innebär upphettning och nedkylning, ett alldeles för stort svinn. 

Reporter: eleonor.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".