Långväga pannkakor i matsalarna

De flesta pannkakor som serveras i skolor och på vårdhem på Gotland kommer från Holland eller Halland.

Där lagas de, förpackas och skickas till Gotland. Det skulle ta för lång tid att grädda pannkakorna här säger Marguerite Selin som ansvarar för upphandlingen av livsmedel i kommunens nya serviceförvaltning.

Kommunen har fått kritik för att man inte köper in och serverar mer mat gjord på gotländska råvaror i skolor och på vårdhem. Allt kött, fisk och kyckling köps in utifrån.

Men en liten del av råvarorna kommer från ön, till exempel bröd, mjölk, ägg, potatis och morötter. Dessutom en del charkprodukter som blodpudding, berättar Marguerite Selin.

I nästa upphandling av mat som ska göras nästa år vill hon gärna se mer lokalproducerad mat.

- Det har inte varit kvalitén som styrt utan priset, säger hon.

Reporter: anna.jutehammar@sr.se

Eter onsdag 7 oktober ca 17.05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".