Josefin Jessen ansvarig för kommunes produktionskök, avdelningschef Freddy Sirland och kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C), uppskattar gotländska råvaror som ekologiska morötter.

Maten ska lagas så nära som möjligtMaten till skolbarn, äldre och sjuka på Gotland ska inte centraliseras till ett fåtal storkök. 

En rapport  har lagt fram två alternativ. Antingen två eller tre storkök där maten lagas, kyls ner och transporteras ut till de drygt 200 serveringsställena på ön, alltså  "cook & chill".
Eller mer lokal matlagning i 27 tillagningskök runt om på ön.

Protesterna mot den kylda maten har varit högljudda.  Bland annat har ju ett matupprop på bara ett par dagar samlat nära 4 000 namnsunderskrifter.

Kommunens ledande politiker vill nu inte att Gotland inte införa det omdebatterade cook & chill-metoden i stor skala.

- Den kylda maten hade inte varit bra för bilden av Gotland, säger kommunstyrelsens ordförande  Eva Nypelius (C). Gotland förknippas med bra livsmedel och bra matkultur och det ska också lysa igenom i den kommunala verksamheten.

Men hon vill inte helt utesluta kyld mat, utan det kan vara ett komplement - om det blir fråga om längre transporter. Och det kan också bli fråga om att ta in privata entreprenörer som lagar maten.

Programledare: anna.jutehammar@sr.se

Eter torsdag 8 oktober ca 17.05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".