1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Lättnad och besvikelse efter miljödom

Miljööverdomstolen har enhälligt beslutat att Nordkalk ska få tillstånd att bryta 2,5 miljoner ton kalksten under 25 år vid Ducker i Bunge.

Det handlar om fortsatt arbete för 80 - 90 personer inklusive dotterföretaget KPAB Kalkproduktion AB, men också om naturen i området och grundvattnet till de kringboende och kanske hela norra Gotland.

Det innebär Nordkalks största investering någonsin med en halv miljard i nytt transportband och nya maskiner och företaget räknar med att brytningen i det nya Duckerbrottet kan komma igång under år 2013.

Hur brytningen nu skall gå till får den tidigare instansen Miljödomstolen nu bestämma. Om någon part vill försöka få överprövning så skall det ske innan den 6 november till Högsta Domstolen.

Nordkalks platschef Anders Jonsson var lättad över beslutet och säger att det betyder mycket för Nordkalk. Företaget bedömer att verksamheten inte kommer att påverka grundvattnet och om det händer något finns ett kontrollprogram med åtgärder för vad som ska göras.

 

Men många har motsatt sig kalkbrytningen, och är bland annat oroliga för att det ska påverka grundvattnet på norra Gotland.

Föreningen Bevara Ojnareskogen är besviken över beslutet och tror att det blir ett överklagande till Högsta domstolen.

 Reporter: lasse.ahnell@sr.se

Eter fredag 9 oktober ca 16.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".