1 av 2
Tomatsås istället för köttfärs till pastan. Foto: Jurek Holzer / Scanpix
2 av 2
Freddy Sirland. Foto: Anna Jutehammar/SR Gotland

Billigare råvaror i skolmaten

Trots att kommunledningen sagt sig vilja satsa på den kommunala maten blir det besparingar på maten resten av det här året. Orsaken är att serviceförvaltningen innan årsskiftet måste spara en halv miljon på bland annat råvaror.

Besparingarna får till följd att elever och äldre vid vissa tillfällen nöja sig med tomatsås istället för köttfärssås och kötträtter som drygats ut med grönsaker. Pannkakorna plockas också bort vid vissa tillfällen under hösten eftersom maten annars blir för dyr.

Samtidigt har serviceförvaltningen utökat administrationen för måltidsförsörjningen med en utecklingschef. De kökschefer som tidigare också arbetade ute i köken har nu också blivit rent administrativa tjänster inom serviceförvaltningen.

Men enligt Freddy Sirland som är avdelningschef på serviceförvaltningen innebär det här inte några ökade kostnader för måltidsförsörjningen. Men han tror inte heller att mathållningen blir billigare än tidigare, vilket var ett av syftena när kommunen skapade den nya serviceförvaltningen. (Eter 12 oktober 16:12)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".