1 av 2
Maskinföraren Mattias Jacobsson planerar marken med bland annat GPS och speciell datautrustning.
2 av 2
Apotekskajen i Slite är färdiggjuten men ännu återstår stora muddringsarbeten.

Slite förbereder sig för Nord Stream

Just nu pågår den sista fasen i tillståndsprövningen för Nord Streams gasledning. Sedan 1997 har ledningen planerats och till årsskiftet skall ombyggnaden av Slite hamn och en jättelik upplagsplats bakom västhusen i vid Vithagen i Slite stå klar.

Specialutrustning för höjdmätning har monterats i en Slitesilo, detta för att den 45 000 kvadratmeter stora upplagsplatsen, där 60 000 rör skall passera skall kunna markjusteras med centimeternoggrannhet.

Gatorna i Slite rätas nu för de långa transporterna samtidigt som Apotekskajen färdigställs. Till årsskiftet skall allt vara klart enligt Skanskas projektchef Karl-Erik Karlsson.

Skanskas slutsumma för hela projektet är enligt Karlsson 75 miljoner kronor och har sysselsatt som mest 40 personer. För entreprenören Skanska saknas nya jobb efter årsskiftet och just nu har fem personer sagts upp. (Eter 15 oktober kl 17.15)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".