Hästtransportvagnen undersöks nu av polisen. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Mysterium hur häst kom lös på bildäck

En häst kom lös ombord på färjan ms Gotland på kvällsresan från Oskarshamn till Visby förra veckan. Men hur hästen kom ur transportvagnen är fortfarande ett mysterium.

Berit och Elsa Sefastsson hadevarit på tävling med hästen Pari Ventura och avråddes att åka med lilla färjan på söndagskvällen eftersom det blåste kraftigt. Istället åkte de med måndagskvällens stora färja och parkerades långt fram i fören som enda hästsläp ombord.

Båten var inte fullastad och hade bara 104 bilar av möjliga 500. Trots det parkerades bilar tätt bakom hästtransportens nedfällbara lucka.

Hästen fick tillsyn en stund efter avfärd, men sedan stängdes bildäck. På något sätt hade hästen kommit ur transportvagnen och ut på bildäck, där några bilar fick en del skador. Hästen klarade sig lyckligtvis utan svårare skador.

Berit Sefastsson vill nu gärna att ridsporten på Gotland går igenom rutinerna för tillsynen av hästarna med Destination Gotland,  eftersom hon inte tycker det är tillfredställande att en lös häst upptäcks först efter 20 minuter i en monitor.

Ingen kamera på bildäck spelas in enligt Destination Gotland utan man vet idag inte hur hästen kom ut. Personalintervjuer har inte heller givit någon klarhet.

Nu är ärendet lämnat till polisen där det rubriceras som egenmäktigt förfarande, eftersom Berit Sefastsson är helt säker på att hästen inte tagit sig ut själv, utan att någon måste ha öppnat bakdörren.

Reporter: lasse.ahnell@sr.se

Eter måndag 19 oktober ca 17.10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".