Det var många som kom till mödravårdscentralen för att bli vaccinerade. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/SR Gotland

Gravida vaccinerades i dag

I dag var första dagen som gravida kunde få influensavaccin på mödravårdscentralen i Visby och det var många som kom för att få sin spruta.

Lotta Gyllensten, som är avdelningschef för öppenvården på kvinnokliniken berättar att en hel del har ringt innan och haft frågor och funderingar kring vaccinet.
Men vaccinet är godkänt av Läkemedelsverket och ingenting talar för att det skulle vara farligt för barnen.

I en första omgång har mödravårdscentarlen fått 200 doser, men de har beställt 500. Och det är ungefär så många gravida som man beräknar att det finns på Gotland.
Gravida anses löpa större risk att smittas av H1NI1-viruset och anledningen är bland annat att lungorna har lite mindre plats när man är med barn och att immunförsvaret är sänkt. Gravida kan alltså bli väldigt mycket sjukare.

Cecilia Olsson var en av de som valde att vaccinera sig i dag.
— Jag vill inte riskera att det ska hända den lille någonting när han kommer ut så det var en självklarhet att jag skulle göra det, sa hon.

Reporter: cristina.jardim@sr.se

Eter tisdag 20 oktober ca 17.04

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".